Istanbul lokasi gempa ku4t seterusny4?

ISTANBUL – Sebahagian penduduk di Istanbul menzahirkan kebimbang4n setelah bandar terbesar di Turkiye itu diramalkan bakal menjadi lokasi gempa kuat seterusnya.

“Kini kami sentiasa hidup dalam ketakutan,” kata Aysegul Rahv4nci yang khuatir akan menerima nasib sama seperti penduduk di bahagian selat4n Turkiye yang terjejas gempa.

Sementara itu, Profesor Geologi di Yildiz Technical University berkata, Istanbul semem4ngnya terdedah gempa kuat berdasarkan permodelan tertentu dan data sebelum ini.

“Gegaran itu boleh terjadi pada bila-bila masa dan kami tidak terkejut jika ia benar-benar berlaku,” ujarnya.

Datuk Bandar Istanbul, Ekrem Imamoglu menerusi wawanc4ra baru-baru ini menyatakan terdapat kira-kira 90,000 bangunan yang terdedah kepada gempa kuat di bandar berpopulasi kira-kira 20 juta penduduk itu.

“Kira-kira 170,000 struktur lain pula berada dal4m senarai status risiko sederhana,” katanya yang merujuk kepada kajian dilakukan oleh Majlis Perbandaran.

Sejak Isnin lalu, sebanyak 2,356 gempa susulan telah direkodkan di Turkiye setelah gegaran berkekuatan 7.8 skala Richter menggegar selatan negara berkenaan.

Dalam perkembangan berkaitan, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amar4n hampir 26 juta penduduk terjejas gempa kuat di Turkiye dan Syria.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments