Tuntung sung4i semakin teranc4m

KEMAMAN – Orang ramai dinasihatkan untuk tidak menjual atau memak4n telur dan daging tuntung sungai bagi mengelak kepupusan reptilia tersebut yang kini dilihat semakin terancam.

 

Pengurus Projek Persatuan Pemuliharaan Tuntung, Kura-kura dan Labi-labi Malaysia (Turtle Conservation Society of Malaysia (TCS), Dylan Wang berkata, keadaan cuaca yang tidak menentu disebabk4n musim tengkujuh menjejaskan lokasi yang dijadikan habitat untuk pembiakan haiwan tersebut.

Menurutnya, khemah yang didirikan di tepi Sungai Pasir Gajah, di sini untuk mengawasi tuntung bertelur telah roboh akibat hujan lebat di Hulu Sungai Kemaman ketika musim perayaan Tahun Baharu Cina lalu.

“Ketika musim tuntung bertelur, beberapa sukarelawan yang digelar ‘Geng Tuntung’ akan mendirikan khemah di persisir sungai itu untuk menjaga telur tuntung daripada dicuri oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

“Namun, banjir yang berlaku menyebabkan air sungai melimpah sehingga ke tebing dan menenggelamkan pasir sehingga menyukarkan tuntung untuk bertelur,” katanya kepada Sinar Harian, pada Ahad.

Jelas beliau, keadaan sama turut berlaku pada tahun lalu sekali gus menimbulkan kebimbangan terhadap kepupusan spesies reptilia tersebut.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments