Kerajaan tidak bercad4ng perkenalk4n GST – PM

KUALA LUMPUR – Kerajaan tidak bercadang untuk memperkenalkan semula cukai barang dan perkhidmatan (GST) serta cukai kepenggunaan berasas luas yang lain bagi menang4ni isu hutang negara, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau yang juga Menteri Kewangan berkata, langkah lain akan di4mbil dalam usaha mengurangkan perbelanjaan dan menyelesaikan liabiliti dan hutang kerajaan yang kini mencecah RM1.5 trilion, mewakili 82 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara.

 

“Apa yang kita akan perketatkan adalah pengurang4n subsidi bagi golongan kaya seperti yang dilakukan dalam isu subsidi elektrik.

“Seperti yang saya jelaskan di Dewan ini dalam sesi lalu, walaupun ada keputus4n kerajaan sebelum ini untuk menaikkan tarif elektrik, kerajaan sekarang sudah membatalkan rancangan itu dan mengenakannya hanya kepada T20 (berpendapatan tinggi), syarikat multinasional dan syarikat besar, melainkan syarik4t yang terbabit dalam keselamatan makanan,” katanya pada sesi Waktu Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambah4n Wong Kah Woh (PH-Taiping) sama ada kerajaan bercad4ng untuk memperkenalkan cukai baharu bagi menangani beban hutang yang dihadapi negara.

Selain itu, Anwar berkata, kerajaan juga mengambil langkah dengan memperbaiki jawatan kelola kerana antara perbelanjaan bilion ringgit yang hilang adalah disebabkan pengurus4n yang lemah dan ketirisan.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments