Siasat terperinci dakw4an pesakit diarah pul4ng tukar pakaian

IPOH – Kerajaan Perak akan menyiasat secara terperinci mengenai dakwaan yang tular di media sosial seorang pesakit wanita diminta meninggalkan Hospital Kampar kerana berpakai4n kurang sopan oleh pegawai perubatan bertugas.

Exco Kesihatan, Sumber Manusia, Integrasi dan Hal Ehwal Masyarakat India Perak, A Sivanesan berkata, berdasarkan maklum balas diberikan pihak hospital, kejadian berlaku pada 12 Februari lalu jam 11 malam apabila seorang wanita hadir di Unit Kecemasan Hospital Kampar untuk mendapatkan rawatan.

Menurutnya, selepas diperiksa, pegawai bertug4s menegur pakaian kurang sopan yang dipakai wanita berkenaan sebelum bertindak meninggalkan kaunter di unit kecemasan hospital berkenaan.

“Sebagai rakyat Malaysia kita sepatutnya tahu pakaian yang sesuai untuk pergi ke tempat-tempat tertentu. Tetapi dalam keadaan kecemasan pakaian apa pun orang tak marah. Jadi saya perlu dapatkan penjelasan kedua-dua belah pihak mengenai isu ini dalam kadar segera.

“Saya tak boleh nak salahkan sesiapa tetapi perkara ini saya ak4n siasat,” katanya kepada pemberita selepas hadir ke Program Pemeriksaan Kesihatan Percuma di Mediklinik Sejahtera di sini pada Selasa.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas dakwaan tular di media sosial seorang wanita yang ingin mendapatkan rawatan di Hospital Kampar diminta pulang menuk4r pakaian oleh pegawai bertugas kerana memakai seluar pendek.

Dalam perkembangan lain, Sivanesan berkata, pihaknya bersama dengan Jabatan Kesihatan Negeri Perak dan Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) akan mengadakan pertemuan deng4n Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkaitan beberapa isu fasiliti kesihatan di negeri ini.

Menurutnya, antara isu tersebut termasuklah pembinaan Hospital Kampar baharu yang perlu dilaksanakan segera memandangkan kelulusan sudah dibuat pada tahun 2019.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments