Apa salahny4 pertimbang pengeluar4n KWSP – Muhyiddin

KUALA LUMPUR – Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta agar kerajaan mempertimbangkan pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) secara bersas4r sekiranya itu kehendak rakyat.

Menurutnya, kerajaan sepatutnya memberik4n tumpuan sepenuhnya kepada usaha-usaha untuk memajukan ekonomi negara dan memelih4ra kebajikan rakyat.

“Itulah tugas hakiki kerajaan. Dengarlah suara rakyat yang mahukan pembelaan. Misalnya, apalah salahnya kerajaan mempertimbangkan pengeluaran wang KWSP secar4 bersasar sekiranya itu adalah kehendak rakyat bagi membantu meringankan beban mereka di kala susah ini.

“Begitu juga dengan moratorium pinjaman bank. Bank-bank terus membu4t untung walaupun ketika negara berhadapan dengan krisis.

“Bank-bank juga patut turut sam4 membantu rakyat dengan melaksanak4n semula moratorium bayaran balik pinjaman secara bersasar bagi tempoh tertentu untuk meringankan beban rakyat akibat kesan infl4si dan kenaikan OPR,” katanya semasa Usul Menjunjung Kasih dan Perbahasan Titah Diraja di Dewan Rakyat pada Rabu.

Ahli Parlimen Pagoh itu menambah, walaupun usia kerajaan sudah menjangkau tiga bulan, namun beliau masih belum nampak sebarang langkah yang konkrit dan komprehensif di4mbil oleh kerajaan untuk mengatasi masalah kenaikan kos sara hidup rakyat.

“Kita dengar menteri kata kalau harga ayam mahal, jangan makan ayam. Kalau harga telur mahal, jang4n makan telur. Ini bukanlah sesuatu yang rakyat harapkan daripada kerajaan.

“Rakyat harapkan tindakan-tindakan kerajaan sama ada daripada segi dasar, inisiatif atau intervensi tertentu untuk meningkatkan pendapatan rakyat, menyalurkan bantuan kepada golongan yang memerlukan serta memastikan bekalan barangan keperluan asas mencukupi dan dijual pada harga yang munasabah,” jelasnya.

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments