Penjaja warg4 asing di Pasar Selay4ng semakin kurang

SELAYANG – Penjaja warga asing di sekitar Pasar Harian Selayang semakin berkurangan berbanding dahulu selepas beberapa langkah kawalan serta penguatkuasaan dijalankan pihak berkuasa tempatan (PBT).

Ahli Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Wan Anwar Wan Ibrahim berkata demikian mengulas video tular Etnik Rohingya kembali ‘jajah’ Pasar Borong Selayang yang dibangkitkan Pengerusi Persatuan Kebajikan Surplus Pulau Pinang, Mohd Sophian Mohd Zain pada Isnin.

Wan Anwar berkata, pihaknya memahami kebimbangan dibangkitkan individu berkenaan dan wajar tindakan berterusan dilakukan bagi mengawal aktiviti tersebut.

Ujarnya, kawasan tersebut terletak di sempadan pentadbiran antara Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dengan MPS.

“Operasi bersepadu babitkan semua agensi perlu diteruskan dan bukan hanya letak tanggungjawab itu kepada PBT tapi Imigresen dan polis juga perlu dilibatkan.

“Dahulu keadaannya lagi teruk namun dua ke tiga tahun kebelakangan ini banyak kawasan telah dibersihkan dan operasi perlu diteruskan serta berterusan untuk kawalan,” katanya kepada Sinar Harian pada Rabu.

 

“Mereka berani berniaga kerana ramai dan tidak ambil endah peraturan Malaysia jadi saya cadangkan mereka dipecahkan ke beberapa kawasan.

“Selain itu, wajar peraturan tegas buat kawalan warga asing. Penguatkuasaan lemah menyebabkan mereka berleluasa.

“Rakyat tempatan dikenakan pelbagai tindakan menyebabkan semua akur dan patuh, tetapi warga asing ini tidak cukup sekadar sita barang kerana mereka akan kembali berniaga keesokan hari,” katanya.

Sementara itu, penduduk Selayang Baru, Mohd Zin Milin, 65, berkata, wajar kawasan sekitar Pasar Harian Selayang itu diuruskan oleh hanya satu PBT.

“Mereka (penjaja warga asing) bijak dan tahu sempadan. Apabila DBKL datang buat penguatkuasaan, mereka akan lari ke kawasan MPS dan begitu juga sebaliknya menyebabkan isu warga asing ini tidak berkesudahan.

“Stesen pemantau juga perlu diwujudkan dan berfungsi secara efektif melalui rondaan dan penguatkuasaan supaya warga asing takut untuk menjaja di sana,” katanya.

Pada Selasa, Sinar Harian melaporkan Etnik Rohingya dikesan menjadikan sekitar Pasar Selayang, di sini sebagai tempat berniaga termasuklah kawasan parkir dan simpang.

Mohd Sophian berkata, keadaan tersebut membimbangkan jika tiada tindakan secara drastik dilakukan oleh pihak berkuasa.

Menurutnya, mengatasi permasalahan ini bukan hanya sekadar datang merampas barang meniaga semata-mata, namun tindakan tegas bermula dari akar umbi harus diambil.

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments