Bantuan persekolahan perlu bersas4r, orang k4ya tak patut terima

KUALA LUMPUR – Golongan yang berpendapatan tinggi tidak wajar mendapat Bantuan Awal Persekolahan (BAP) yang sepatutnya diterima oleh mereka yang benar-benar memerlukan.

Tegas Pensyarah Pusat Pengajian Kepelbagaian Pendidikan, Fakulti Pendidik4n UKM, Anuar Ahmad, bantuan itu perlu lebih bersasar supaya lebih ramai golongan yang kurang berkemampuan dapat menerima manfaat inisiatif tersebut.

Sekiranya orang kaya pun menerimanya, maka jelas Anuar, nilai bantuan tersebut tidak dapat ditingkatkan dan capaiannya tidak dapat diperluaskan kepada lebih ramai penerima yang layak.

“Misalnya walaupun sebuah keluarga miskin itu mempunyai empat atau lima orang an4k, kalau diperlukan mereka mendapat bantuan itu maka ia satu kemestian.

“Setiap sen yang kita berikan kepada kumpulan yang tidak memerlukan akan menyebabkan kumpulan yang memerlukan menerima kurang bantuan,” katanya dalam program Agenda AWANI pada Selasa.

Beliau juga bimbang pemberian bantuan ini adalah satu tindak4n bermotifkan politik untuk keuntungan pihak-pihak tertentu yang akhirnya menyebabkan golongan yang memerlukan tidak mendapat hak mereka.

Justeru beliau berharap mekanisme BAP menjadi perkara yang disemak dalam Belanjawan 2023 yang akan dibentangkan semula di Parlimen pada Jumaat ini. – Awani

About Mat Lan Editor

Check Also

kelibat-4-‘pontianak-berkeliaran-di-pekarangan-snbj-curi-perhatian-ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai. Perlawanan final Piala FA membabitkan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments