Rasuah teng4h laut: 10 suspek direm4n 5 hari

Alor Setar: Sepuluh individu termasuk lima penjawat awam membabitkan tiga agensi penguatkuasaan di laut direman lima hari bagi membantu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Perintah reman itu dikeluarkan Majistret Siti Norhidayah Mohd Noor di Mahkamah Majistret Alor Setar di sini, hari ini selepas mendapat permohonan pegawai penyiasat SPRM Putrajaya.

Menurut sumber, suspek berusia 26 hingga 57 tahun dipercayai adalah lima anggota tiga agensi penguatkuas4an di laut dan lima orang awam termasuk pemilik bot yang ditahan SPRM.

Tangkapan 10 individu ini adalah antara 19 yang diberkas SPRM selepas dipercay4i terbabit dalam aktiviti rasuah besar-besaran dan mengutip wang rasuah di tengah laut.

Tindakan diambil susulan pendedahan eksklusif Harian Metro sejak Ahad lalu, berhubung kegiat4n rasuah membabitkan anggota penguatkuasa di laut.

Pendedahan itu menggemparkan apabila berpuluh kakitangan dan pegawai penguatkuasa dikesan menerima suapan ‘duit haram’ secara bulanan sejak lebih lima tahun lalu.

Kegiatan itu berjaya dikesan SPRM susulan risikan dilakukan terhadap tiga agensi penguatkuasaan membabitkan agensi Jabatan Perikanan (DOF), Pasukan Gerakan Marin (PGM) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM).

Kakitangan tiga agensi itu dikesan menerima rasu4h diberikan pemilik bot nelayan dan pengusaha sangkar ternakan ikan dalam bentuk wang tunai.

SPRM turut melakukan risikan sejak beberapa bulan lalu, terhadap semua agensi ini terutam4 membabitkan negeri di utara tanah air iaitu Kedah, Pulau Pinang, Perlis selain turut membabitkan Pulau Langkawi.

About Mat Lan Editor

Check Also

dj-era-terkejut-dapat-panggilan-dari-wanita-kongsi-pengalaman-bangga-rampas-suami-orang

DJ Era terkejut dapat panggilan dari wanita kongsi pengalaman bangga rampas suami orang

DJ Era terkejut dapat panggilan dari wanita kongsi pengalaman bangga rampas suami orang. Apabila bercakap …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments