Tiga lelaki didend4 RM39,000, jual android box ‘har4m’

MELAKA – Gara-gara menjual android box tidak diperakui di sebuah pasar raya, tiga lelaki didenda dengan jumlah keseluruhan RM39,000 oleh Mahkamah Majistret di sini, pada Khamis.

Majistret Nabilah Nizam menjatuhk4n hukuman itu terhadap Lee Hock Chuan, 21, Ong Tuck Keong, 30, dan How Jun Tian, 20, yang mengaku salah masing-masing atas dua pertuduhan yang dibacakan terhadap mereka.

Berdasarkan pertuduhan, Hock Chuan dan Jun Tian masing-masing didapati bersalah menjual tiga unit serta satu unit Top Box (android box) bagi maksud memintas langkah perlindung4n teknologi yang disebut dalam subseksyen 36A(3) Akta Hak Cipta 1987.

Berikutan itu tertuduh boleh dikenakan hukuman denda tidak kurang RM4,000 dan tidak lebih RM40,000 bagi setiap perekaan yang berkenaan dengannya kesalahan telah dilakukan atau dipenjarakan maksimum 10 tahun atau kedua-duanya mengikut Seksyen 41(1)(ha) akta sama, jika sabit kesalahan.

Manakala Hock Chuan dan Jun Tian juga didap4ti telah menjual kelengkapan komunikasi yang tidak diperakui sebagaimana dikehendaki oleh Peraturan-peraturan Komunikasi dan Multimedia (Standard Teknik) 2000 iaitu 20 dan lapan unit android box.

Pendakwaan dijalankan mengikut 16(1) Peraturan-peratur4n Komunikasi dan Multimedia (Standard Teknik) 2000 yang boleh dihukum di bawah Peraturan 16(3) Peraturan-peraturan yang sama

Sabit kesalahan, tertuduh boleh dikenakan denda tidak melebihi RM300,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 30 tahun atau kedua-duanya sekali.

Tuck Keong pula didakwa bersubahat dengan Hock Chuan dan Tuck Keong bagi kesalah4n di bawah Seksyen 41(1)(ha) Akta Hak Cipta 1987 dan Peraturan 16(3) Peraturan-peraturan Komunikasi dan Multimedia (Standard Teknik) 2000.

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments