Anwar sam4n Ahli Parlimen Pend4ng

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan saman terhadap Ahli Parlimen Pendang, Datuk Awang Solahuddin Hashim berhubung kenyataan berb4ur fitnah terhadap Perd4na Menteri itu di lobi Parlimen.

Anwar, 75, memfailkan saman itu menerusi Tetuan S.N. Nair & Partners di Mahkamah Tinggi di sini dengan menam4kan Awang Solahuddin sebagai defendan tunggal.

Peguam Datuk S.N. Nair, yang mewakili Anwar, ketika dihubungi berkat4 saman itu difailkan pada jam 12.06 tengah hari Jumaat.

Berdasarkan pernyataan tuntut4n, Anwar mendakwa defend4n membuat beberapa kenyataan yang merujuk kepadanya di lobi Dewan Rakyat, bangunan Parlimen di sini, semasa Mesyuarat Pertama Penggal Kedua Parlimen Ke-15, pada 21 Februari lepas.

Beliau berkata, kenyataan tersebut telah diterbitkan semul4 atau menyebabkan penerbitan semula oleh defendan kepada pemberita, yang terakam dalam bentuk audio dan video.

“Pada 21 Februari 2023, kenyataan fitnah daripada audio dan video tersebut telah diterbitk4n semula atau menyebabkan penerbitan semula oleh defendan di aplik4si TikTok melalui akaun di bawah nama “@asriasri64chanel”.

“Video yang diterbitkan dalam akaun TikTok itu telah mendapat tontonan melebihi 21,700 kali, 348 komen, melebihi 180 butang ‘like’, melebihi 22 butang ’favourite’, dan 55 kali perkongsi4n setakat tarikh pemfailan tindakan ini,” menurut Anwar dalam pernyataan tuntutan itu.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments