Guan Eng dapat pelepas4n sementar4 pasport

KUALA LUMPUR – Mahkamah Sesyen di sini pada Jumaat membenarkan pelepas4n sementara pasport bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng untuk membolehk4n beliau ke Singapura bagi menghadiri upacara pengebumian bapa saudaranya.

Hakim Azura Alwi membenarkan permohonan itu selepas mendengar hujah4n peguam Syafiqah Sofian yang mewakili Guan Eng dan Timbalan Pendakwa Raya, Farah Yasmin Salleh.

“Mahkamah membenarkan permohonan pemohon (Guan Eng) untuk mendapatkan pelepasan pasport, bagaimanapun pemohon perlu memulangkan pasport dalam tempoh lima hari dari tarikh 5 Mac ini,” kata hakim itu.

Terdahulu, Syafiqah dalam hujahnya berkata, anak guamnya memerluk4n pasport itu untuk ke Singapura dan beliau akan berlepas ke negara berkenaan pada jam 4.30 pet4ng esok dan akan kembali ke sini, Ahad ini (5 Mac).

“Pada 1 Mac lepas, pemohon (Guan Eng) telah dimaklumkan oleh ahli keluarganya bah4wa bapa saudaranya, Lim Kit Hee telah meninggal dunia. Oleh itu, anak guam saya ingin menghadiri upacara pengebumian mendiang di Orchid Hall, Singapura, esok sebagai penghormatan terakhir kepada mendiang.

“Anak guam bukan seorang yang ‘flight risk’ kerana ahli keluarg4nya menetap di Malaysia, malah beliau (Guan Eng) juga turut dikenali ramai kerana faktor kerjayanya sebagai Ahli Parlimen Bagan dan Pengerusi DAP.

“Selain itu, beliau juga dikenakan jamin4n tinggi iaitu RM1 juta dan tidak pernah gagal menghadiri prosiding perbicaraan kecuali sakit atau perlu menghadiri sidang Parlimen,” katanya.

Farah Yasmin tidak membantah permohonan itu, namun berkata Guan Eng perlu mengembalikan pasport berkenaan sebelum pendengaran kesnya pada 17 Mac ini.

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments