Tahan empat lelaki bongk4r penemu4n bubu naga

PELABUHAN KLANG – Kegiatan haram empat lelaki dipercayai menangkap ikan menggun4kan bubu naga di perairan Sungai Janggut, dekat sini terbongkar selep4s ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Selangor, pada Khamis.

Pengarah Maritim Negeri Selangor, Kepten Maritim V Siva Kumar berkata, bot fiber tiada nombor pendaftaran dinaiki keempat-empat lelaki itu ditahan kira-kira jam 1.30 petang menerusi rondaan Op Ehsan.

Menurutnya, tangkapan terdiri empat kru termasuk tekong warga tempat4n berusia antara 15 hingga 44 tahun.

“Semakan mendapati, bot itu tidak mempunyai lesen menangk4p ikan.

“Tidak jauh dari kedudukan bot nelayan itu, anggota operasi berj4ya mengesan satu pelampung berwarna merah yang mencurigakan di lokasi berhampiran dan pemeriksaan menemui tujuh set bubu naga diikat pada pancang kayu,” katanya dalam kenyataan pada Jumaat.

Beliau berkata, kes disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 kerana melakukan aktiviti menangkap ikan menggunakan bot fiber yang tidak dilesenkan.

Katanya, Maritim Malaysia tidak akan berkompromi terhadap pelanggar4n undang-undang di Zon Maritim dan akan terus membuat rondaan serta pemantauan di perairan negara.

“Sebarang aduan dan maklumat mengenai kegiatan jenayah serta kecemas4n di laut, orang ramai boleh menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Selangor di talian 03-31760627 atau MERS 999 untuk maklum balas segera,” ujarnya.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments