Kerajaan peruntuk RM350 juta n4ikkan IPG kep4da RM2.70

KUALA LUMPUR – Kementerian Perladangan dan Komoditi bersetuju menaikk4n paras harga pengaktifan Insentif Pengeluaran Getah (IPG) daripada RM2.50 kepada RM2.70 sekilogram dengan peruntuk4n berjumlah RM350 juta.

Timbalan Menterinya, Datuk Siti Aminah Aching berkata, kerajaan sentiasa prihatin deng4n kebajikan pekebun kecil getah yang terjejas pendapatan apabila harga getah merosot.

“Seperti mana sedia maklum, Perdana Menteri semasa membentangk4n Bajet 2023 pada 24 Februari lalu telah bersetuju menaikkan paras harga pengaktifan IPG.

“Berhubung cadangan untuk meningkatkan harga lantai getah sekerap (cuplump) kepada RM4.50 sekilogram, buat masa ini kementerian akan melaksanakan paras harga pengaktifan IPG sebagaimana yang diumumk4n di dalam Bajet 2023,” katanya di Dewan Rakyat pada Isnin.

Beliau berkata demikian ketika menjaw4b soalan Muhammad Ismi Mat Taib (PN-Parit) yang bertanyakan sama ada kerajaan bercadang menaikkan kadar IPG dari RM 2.50 ke RM 4.50 pada waktu ini.

Bagaimanapun, Siti Aminah berkata, kementerian akan memperhalusi cadangan tersebut bers4ma kementerian dan agensi terlibat, tertakluk kepada kemampuan kewangan semasa kerajaan.

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments