Anwar ajak pembangk4ng berunding untuk terim4 peruntukan

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegask4n beliau tidak pernah menolak prinsip untuk memberi peruntukan kepada ahli-ahli Parlimen pembangk4ng, namun ia perlu dimulakan dengan proses rundingan.

Menurutnya, ia seperti mana yang dipraktikk4n kerajaan ketika bawah kepimpinan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (BN-Bera).

“Saya tidak pernah mengatakan tidak ada (peruntukan). Sepanj4ng Pagoh (Tan Sri Muhyiddin Yassin) menjadi Perdana Menteri, kita (pembangkang) tak dapat peruntukan. Tapi tak apa, ini Madani maknanya mesti adil.

“Apa yang berlaku semasa kerajaan bawah Bera (Ismail Sabri) tidak mula deng4n begitu (sahaja), ia bermula dengan rundingan… rundinglah cara elok dan bincang kaedahnya.

“Saya cadangkan ada proses rundingan. Pada prinsipnya saya tidak menolak prinsip memberi peruntukan kepada pembangkang seperti mana yang diberikan kepada ahli-ahli Parlimen kerajaan dan ini pendiri4n saya dari dulu tapi proses rundingan belum berlaku, yang ada proses permusuhan,” katanya di Dewan Rakyat pada Selasa.

Beliau menjawab pertanyaan daripada Datuk Seri Shahidan Kassim (PN-Arau) yang membangkitk4n mengenai peruntukan kepada pembangkang yang dijanjikan Anwar.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments