Penguatkuasaan ladang, rizab jal4n di Cameron Highlands dit4ngguh

KUANTAN – Kerajaan Pahang bersetuju untuk menangguhkan tindakan penguatkuasaan terhadap petani yang mengusah4kan pertanian di tanah rizab jalan tanpa kebenar4n di Cameron Highlands.

Perkara itu dimaklumkan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanah Rata, Ho Chi Yang dalam satu kenyataan pada Selasa susulan pertemuan dengan Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail ketika lawatan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ke Cameron Highlands baru-baru ini.

Beliau memaklumkan, kerajaan Pahang juga berjanji untuk mengecilkan kawasan terlibat dalam penguatkuasaan, namun kawasan ladang yang terletak dalam rizab sungai perlu dikosongkan.

“Menteri Besar memutuskan tindakan penguatkuasaan hanya akan dilaksanak4n terhadap ladang di rizab sungai sebagai persediaan untuk projek menaik taraf sungai p4da masa hadapan.

“Bagi ladang yang terletak di kawasan rizab jalan raya, MB bersetuju untuk menangguhk4n tindakan penguatkuasaan memandangkan petani Cameron Highlands berdepan deng4n pelbagai cabaran dan kesukaran,” katanya.

Sebelum itu, Chi Yang menggesa kerajaan Pahang mempertimbangkan nasib petani Cameron Highlands dan tidak melakukan tindakan penguatkuasaan yang keras terhadap ladang terletak di kawas4n rizab jalan dan sungai.

Menurutnya, gesaan itu dibuat selepas beberapa petani dari Blue Valley di sini diarah Jabatan Tanah dan Galian Pahang untuk mengosongkan sebahagian ladang mereka yang terletak di rizab jalan dan sung4i dalam tempoh dua minggu.

Jelas Chi Yang, jika petani gagal, tindak4n penguatkuasaan akan dijalankan terhadap mereka.

About Mat Lan Editor

Check Also

lelaki-cuba-tunjuk-hebat-buat-skil-‘drift’-terbabas-langgar-kereta

Lelaki cuba tunjuk hebat buat skil ‘drift’ terbabas langgar kereta

Polis menahan pemandu kereta Toyota Supra yang melakukan aksi ‘drift’ sehingga terbabas melanggar sebuah kenderaan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments