Tuan Ibrahim dakw4 kes Muhyiddin pertuduh4n terpilih

PUTRAJAYA – Himpunan solidariti di hadapan Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegah4n Rasuah Malaysia (SPRM) di sini pada Khamis, bertuju4n bagi menuntut keadil4n terhadap Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man mendakwa, tuduhan terhad4p Muhyiddin bersifat kepada pertuduhan terpilih bagi melindungi dan memih4k satu isu yang besar berlaku dalam parti komponen Pakatan Harapan (PH).

“Isu itu membabitkan UMNO berhubung isu percanggah4n surat yang telah dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftar4n Pertubuhan (RoS).

“Ini sebahagian usaha untuk tutup bagi melarikan isu sebenar,” katanya kepad4 pemberita di sini pada Khamis.

Muhyiddin dilihat hadir ke SPRM Putrajaya pada jam 11.10 pagi dipercayai untuk membantu siasat4n berkaitan dana yang diterima Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Pada 4 Mac lalu, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengesahk4n bahawa usul tambahan Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2022 untuk tidak mempertandingkan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO telah diterima RoS.

Ahmad Zahid berkata, UMNO telah menerima surat bertarikh 3 Mac 2023 daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang mengesahkan bahawa RoS telah menerim4 usul yang telah diluluskan oleh PAU.

Susulan itu, keputusan terbabit yang meluluskan tidak mempertandingk4n dua jawatan tertinggi parti didakwa melibatkan campur tangan politik.

About Mat Lan Editor

Check Also

pesilat-sukma-terengganu-meninggal-dunia-setelah-terkena-tendangan-maut-pihak-lawan

Pesilat Sukma Terengganu meninggal dunia setelah terkena tendangan maut pihak lawan

Atlet silat Sukan Malaysia (Sukma) Terengganu, Wan Muhammad Haikal Wan Hussin, 21, meninggal dunia selepas …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments