KXP untuk keperlu4n kargo, bukan bersaing deng4n LTAPP

ALOR SETAR – Perancangan membina Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) adalah bagi memenuhi keperlu4n permintaan kargo yang semakin meningk4t di wilayah utara, buk4nnya untuk bers4ing dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (LTAPP).

Bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, itulah asas di sebalik perancangan membangunk4n sebuah lapangan terbang antarabangsa di Sidam Kiri, Kedah yang kemudianny4 dijenamak4n semula sebagai Kedah Aerotropolis bawah kepimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor.

Menurutnya, sejak awal perancangan bermula 2014, KXP bertujuan memenuhi permint4an industri pembuatan untuk perkhidmatan kargo, bukannya perkhidmatan penumpang kerana LTAPP dapat memenuhi keperluan tersebut.

“Sesuai dengan fokus LTAPP kepada perkhidmatan penumpang, pembangunan teknologi seperti penyelidikan, reka bentuk dan pembangunan (RD&D) perlu diteruskan di Pulau Pinang, sementara industri pembuat4n yang memerlukan tanah lebih luas dibangunkan di Kedah.

“Oleh sebab itu, perancangan membangunk4n Kedah Aerotropolis amat bertepatan, merangkumi tiga komponen utama, iaitu Airport City, Business Park dan Sidam Logistics, Aerospace and Manufacturing (SLAM) Hub,” katanya dalam kenyataan pada Jumaat.

Mukhriz yang juga Presiden Parti Pejuang Tanahair (Pejuang) berkata, KXP bukannya projek ‘mat jenin’ tanpa asas, sebaliknya untuk memenuhi permintaan yang meningkat, selain menarik kembali pelaburan untuk wilayah utara yang sedikit terjejas susulan pertambahan kos pengangkutan.

“Kajian terdahulu menunjukkan terminal penumpang sedia ada LTAPP melebihi kapasiti reka bentuk. Kajian juga menunjukkan industri sekitar Pulau Pinang dan Kedah dalam industri import eksport komponen elektronik seperti semikonduktor memerlukan perkhidmatan penerbangan kargo dari LTAPP.

“Banyak kilang seumpama di zon industri Bayan Lepas gunakan perkhidmatan pesawat kargo LTAPP, namun sejak kebelakangan ini, jumlah pesawat kargo yang menggunakan LTAPP berkurang4n,” katanya.

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments