Cag4r wang KWSP, bertentang4n janji Anwar – Armada

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim didesak supaya menc4ri penyelesaian lebih ampuh untuk membantu rakyat berbanding memberi cadang4n membenarkan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menggunakan simpanan sebagai cagar4n membuat pinjaman bank.

Ketua Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata, cadangan tersebut juga jauh ‘tersasar’ daripada kenyataan Ahli Parlimen Tambun itu ketika menjadi pembangkang sebelum ini.

“Bila rakyat minta pengeluaran KWSP bersasar, apa jawapan Menteri Kewangan? Dia suruh cagar pula simpanan kita kepada bank.

“Dulu dia yang kata banker jaga banker. (Sedangkan) dulu kita yang cab4r bank hapuskan hutang dan sebagainya,” katanya ketika menyampaikan ucapan das4r pada Perhimpunan Agung Tahunan Armada di sini pada Sabtu.

Tambah Wan Ahmad Fayhsal, melihat akan kesusahan yang dihadapi raky4t ketika ini, adalah wajar untuk kerajaan mempertimbangkan pengeluaran KWSP bersasar.

“Rakyat tengah susah (jadi) bagi pengeluaran (KWSP) yang bersasar,” katanya.

Semasa sesi penggulungan usul Belanjawan 2023 Peringkat Dasar pada Khamis, Anwar memaklumkan kerajaan akan memperkenalkan kaedah yang membolehkan pencarum KWSP menggunak4n wang caruman di agensi itu sebagai cagaran kepada bank bagi tujuan pembiayaan kewangan.

Jelasnya, kaedah itu boleh ditawarkan kepada mana-mana pencarum KWSP yang ‘terdesak’ untuk mendapatkan pinjaman kewangan dengan cagaran daripada agensi terbabit.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata, pihaknya menyifatkan kaedah KWSP memberik4n ruang kepada pencarum yang mempunyai wang dan dalam keadaan terdesak pinjam dari b4nk, dengan jaminan cagaran bank, adalah y4ng terbaik.

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments