AS des4k TikTok jual kepentingan atau dihar4mkan – Laporan

WASHINGTON – Amerika Syarikat (AS) menuntut pemilik TikTok dari China supaya menjual kepentingan mereka dalam aplikasi perkongsian video popular itu atau berhadapan risiko medium itu diharamkan di AS, lapor sebuah media tempatan pada Rabu.

Tuntutan itu dibuat oleh Jawatanku4sa Pelaburan Asing Amerika Syarikat (CFIUS) yang diketu4i oleh Perbendaharaan, lapor Agensi Anadolu.

Menurut laporan yang memetik eksekutif Tik Tok, 60 peratus saham syarikat induk TikTok ByteDance dimiliki oleh pelabur global, 20 peratus (pekerja) dan 20 peratus (pengasasnya).

TikTok dalam reaksi balasnya berkata, penjualan itu tid4k akan menangani risiko keselamatan yang dibimbangi AS.

“Jika melindungi keselamatan negara merupakan objektif, pelupusan itu tidak menyeles4ikan masalah, perubahan dalam pemilikan tidak akan mengenakan sebar4ng sekatan baharu ke atas aliran data atau akses.

“Cara terbaik untuk menangani kebimbangan mengenai keselamatan negara ialah dengan perlindungan data dan sistem pengguna AS yang telus dan berasaskan AS, dengan pemantauan, pemeriksaan dan pengesah4n pihak ketiga yang mantap yang sudah pun kami laksanakan,” kata jurucakap TikTok, Brooke Oberwetter dalam satu kenyataan.

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments