Menu Rahm4h menyatuk4n semua

KUALA LUMPUR – Mungkin sesetengah daripada kita melihat nilai RM5 itu tidak sebesar mana, namun bagi Low Ah Heng, harkat tersebut cukup bermakna dalam membantunya meneruskan kelangsungan hidup yang kini dihimpit oleh kenaikan kos.

Dia yang merupakan jiran penulis sejak 10 tahun lepas, mengakui inisiatif Menu Rahmah yang dilaksanak4n kerajaan sejak 31 Jan lepas, sangat membantu golongan B40 sepertinya, bukan sahaja bagi menikmati makanan pada harga murah, iaitu RM5, tetapi juga seimbang.

Bekerja sebagai pemandu e-panggilan, duda tiga an4k itu berkata dengan pendapatan sekitar RM2,000 sebulan, itupun tidak menentu, dia terikat dengan pelbagai perbelanjaan termasuk kos penjagaan ibunya yang uzur di rumah.

“Ada yang bagi pandangan, jika mahu jimat masak di rumah dan bawa bekal. Akan tetapi bagi saya, langkah itu agak renyah sebab awal pagi lagi saya sudah sibuk sediakan keperluan emak sebelum keluar bekerja, jadi memang tidak sempat,” kongsi anak jati Kuala Lumpur itu dengan penulis baru-baru ini.

Menurutnya, sebelum Menu Rahmah diperkenalkan, dia membelanjak4n sekitar RM20 untuk membeli makanan yang lengkap dengan lauk ayam atau ikan berserta sayur untuk dia dan ibunya.

“Sejak ada Menu Rahmah ini, saya hanya membelanjakan RM10 untuk kami berdua, dan hidangan juga lengkap,” ujarnya, menambah nilai tersebut amat berbaloi buat dirinya, terutama ketika “tengah-tengah bulan”.

Untuk semua

Dalam pada itu, dia yang mahu disapa sebagai Ah Heng, turut menyatakan rasa terperanjat apabila mendapati menu tersebut ditawarkan oleh restoran bangsa lain memandangkan selama ini dia meng4nggap Menu Rahmah hanya disediakan oleh pengusaha Melayu.

 

“Sekarang tidak susah nak jumpa menu ini. Kedai mamak atau Cin4 juga menyediakan Menu Rahmah,” katanya.

Pemerhatian penulis mendapati kebanyakan pengusaha makanan di kawasan petempatan kami di Selayang, tidak kira gerai di tepi jalan atau premis kekal, menju4l Menu Rahmah, merangkumi masakan Melayu dan Thailand. Malah, kedai berkonsepkan kopitiam juga tidak ketinggalan menawarkan menu itu.

Hakikatnya, penyertaan Menu Rahmah ini membabitk4n pengusaha pelbagai kaum, sekali gus menyanggah dakwaan segelintir pihak bahawa program itu tidak mendapat sambutan daripada peniaga makanan bukan Melayu.

Sebelum ini, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub dilapor menegaskan inisiatif yang dilancarkan pada 31 Januari lepas itu mendapat sokongan masyarakat berbilang kaum.

“Tidak benar (program tidak dapat sambutan daripada pengusaha bukan Melayu) kerana ketika idea Menu Rahmah ini dicadangkan, yang pertama tampil adalah persatuan peni4ga India Muslim, kedai makan kaum India dan pengusaha restoran tomyam.

“Jadi, tidak ada isu program Menu Rahmah ini tidak mendapat sokongan kaum selain Melayu. Janganlah kita jadikan perkara ini sebagai isu kaum, sebaliknya amalkan konsep Rahmah for all,” kata Salahuddin, dipetik oleh media.

Malah, kata Menteri itu, persatuan peniaga kaum Cina juga mahu menjayak4n Menu Rahmah bagi memperluas manfaat yang diterima oleh rakyat.

Raikan perbezaan

Mengulas polemik Menu Rahmah hanya disertai oleh kaum Melayu, pensyarah kanan di Jabatan Antropologi dan Sosiologi, Fakulti Sastera dan Sains Sosial Universiti Malaya, Mejar Dr Syed Abdul Razak Sayed Mahadi berkata, selain menjadi keperluan asas manusia, makanan juga merupakan medium interaksi sosial dal4m sesebuah masyarakat.

Makanan juga adalah wahana bagi memperkenalkan identiti dan budaya masyarakat, tambah beliau.

“Setiap manusia yang bernafas perlu makan, jadi untuk mendapatkan makan4n atau sumber makanan itu sendiri kita perlu ada interaksi sesama kita (dalam urusan jual beli), melibatkan mereka darip4da pelbagai latar belakang serta agama, dan kita seharusnya meraikan perbezaan ini.

“Oleh itu, seharusnya tidak perlu ditimbulkan isu Menu Rahmah untuk satu kaum sahaja kerana menu makanan kita juga kebanyakannya adalah sama,” jelasnya lagi sambil memberi contoh nasi yang merupakan makan4n ruji semua kaum di negara ini.

“Kalau kedai Melayu jual nasi berserta lauk-pauk, kaum lain juga boleh menikmatinya,” tambah beliau.

Syed Abdul Razak turut memberi contoh Menu Rahmah yang ditawark4n oleh beberapa rangkaian makanan segera, yang katanya dinikmati oleh semua kaum.

“Yang menariknya, apabila restoran makanan segera menawark4n Menu Rahmah, maka mereka yang kurang berkemampuan juga boleh menikmati hidangan ini,” kata beliau lagi.

Beri sokongan

Syed Abdul Razak menyifatkan Menu Rahmah sebagai satu usaha kerajaan yang mendeng4r, meneliti dan menterjemah suara hati rakyat yang ramai daripadanya sedang mendepani era sukar.

Sehubungan itu, beliau melihat tindakan sesetengah pihak mempolitikkan Menu Rahmah h4nya bertujuan menggagalkan inisiatif tersebut.

“Apabila semua mahu dipolitikkan dan dipandang dari sudut negatif, siapa sahaja yang memerintah dan melaksanakan dasar, pasti usaha itu sukar dijayakan.

“Menu Rahmah bukan hanya boleh dinikmati oleh kumpulan B40 tetapi merentasi semua latar belakang ekonomi,” tegas beliau.

Berharap inisiatif itu akan berkekalan, Syed Abdul Razak berkata penawar4n Menu Rahmah sebenarnya mewujudkan situasi ‘menang-menang’ bagi semua yang terlibat.

Seharusnya usaha yang baik demi kebajikan rakyat disokong oleh semua pihak, tidak kira faham4n politik, dan penulis, walaupun tidak pernah mencuba Menu Rahmah, juga ingin melihat golongan seperti Ah Heng terus dibantu oleh pihak berwajib. – Bernama

 

 

About Mat Lan Editor

Check Also

kelibat-4-‘pontianak-berkeliaran-di-pekarangan-snbj-curi-perhatian-ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai. Perlawanan final Piala FA membabitkan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments