Peminat Teruja Lihat Peng4lih Suara Animasi Doraemon Ber4ksi Secara ‘Live’ Di MHI

Membesar dari kecil dengan animasi alih suara dari Jepun pasti antara perkara yang tidak dap4t kita lupakan. Lagi-lagi untuk animasi legend seperti Dragon Ball dan Doraemon.

 

Semalam, Malaysia Hari Ini telah menjemput dubbers ‘otai’ dalam industri alih suara di Malaysia, Puan Ruhaiyah Ibrahim dan Puan Azizah Jais di mana mereka banyak menyumb4ng suara untuk pelbagai animasi alih suara di Malaysia tetapi karakter paling ikonik yang mereka bawa adalah Nobita dan Doraemon.

 

Membesar dari kecil dengan animasi alih suara dari Jepun pasti antara perkara yang tidak dapat kita lupakan. Lagi-lagi untuk animasi legend seperti Dragon Ball dan Doraemon.

Semalam, Malaysia Hari Ini telah menjemput dubbers ‘otai’ dalam industri alih suara di Malaysia, Puan Ruhaiyah Ibrahim dan Puan Azizah Jais di mana mereka banyak menyumbang suara untuk pelbagai anim4si alih suara di Malaysia tetapi karakter paling ikonik yang mereka bawa adalah Nobita dan Doraemon.

Bagi puan Ruhaiyah, beliau mula menyumbang suara sejak 1998 dan sehingga kini masih melakonk4n watak Doraemon. “Masa nak dapat role, saya tak jangka dapat sebab semasa itu memang ada audition dan ramai yang sertainya. Dulu dah ada Doraemon tetapi mungkin klien tidak berapa pu4s hati jadi mereka buat casting baharu.

“Saya pun cuba nasib tetapi secara saat akhir. Selepas beberapa minggu, mereka hubungi saya dan beritahu saya dapat watak Doraemon tu,” terang Ruhaiyah.

Bagi puan Azizah pula, beliau lebih senior dalam industri dubbing dan memulak4n kerjanya di RTM pada tahun 1974. Bagi Azizah pula, watak besar pertam4 yang dipegangnya adalah untuk siri popul4r Jepun satu ketika dahulu, Oshin.

“Semasa itu, wakil studio dari Jepun turun ke Malaysia untuk dengar dan pilih suara siapa y4ng sesuai untuk setiap watak. Saya dipilih untuk pegang watak Oshin itu dari muda hingga dewasa,” kata Azizah.

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments