Orang hilang ku4sa cuba tiup sentimen kaum, ag4ma – PM

PUTRAJAYA –  Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan terdap4t usaha dalam kalangan orang yang kehilangan ku4sa meniupkan sentimen kaum dan agama.

Tanpa menyebut nam4 individu tersebut, Anwar berkata, pihak berkuasa telah diarahkan bertindak sekiranya pihak berkenaan melampaui batas.

Menurutnya, sebagai sebuah kerajaan yang mempunyai dasar jel4s ke arah Malaysia Madani, sebarang usaha yang cuba mengadu domba menghangatkan suhu kaum dan ag4ma di negara ini tidak akan diizinkan.

“Saya telah mengarahkan seluruh pasuk4n keselamatan untuk berwaspada kerana orang yang ‘desperate’ atau rasa tercabar akan menggunakan sentimen ini dan rakyat miskin diupah untuk menimbulk4n kekacauan,” katanya menerusi sidang akhbar selepas mempengerusik4n mesyuarat kabinet pada Jumaat.

Tegas Anwar, kerajaan akan memastikan keamanan dan kedamai4n semua kaum dipertahankan.

“Kita tidak akan bertolak ansur terhadap us4ha mengganggu-gugat keamanan negara,” katanya.

Jelas beliau, sekiranya timbul isu-isu berbangkit melibatkan perkara itu, ia perlu dileraik4n dengan baik supaya jangan ada perseteruan atau prasangka.

“Ini termasuklah isu yang dibangkitkan baru-baru ini mengen4i kunjungan ke masjid yang tidak seharusnya melib4tkan kerajaan sama sekali.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments