RM5.7 juta b4ik pulih, bina rumah veter4n ATM

KOTA BHARU – Kementerian Pertahanan memperuntukkan RM5.7 juta melalui Jabat4n Hal Ehwal Veteran Angkatan Tentera Malaysia (JHEV ATM) bagi inisiatif perumahan veteran tentera pada tahun ini.

Timbalan Menterinya, Adly Zahari berkata, peruntukan tersebut bagi membaik pulih 125 rumah dan 27 lagi rumah bagi kategori bina baru.

Beliau berkata, untuk tahun ini sahaja 44 rumah veteran tentera yang dikategorikan sebagai uzur telah siap dibaiki, manakala bina baru belum dilaksanakan lagi.

“Kita lihat banyak rumah veteran uzur dan perlu dibaik pulih sesegera mungkin termasuk bocor serta struktur rumah rosak. Biasanya kita melihat veteran bukan kepada aspek pendapatan tetapi keseluruh4n seperti kebajikan, kesihatan, perumahan, pendidikan anak-anak serta bagaimana kita boleh memperkukuhkan mereka.

“JHEV sentiasa bekerjasama dengan JHEV negeri tentang bagaimana kita boleh perkukuhkan mereka dari pelbagai aspek,” katanya kepada pemberita selepas menziarahi veteran tentera, Che Ahmad Mamat, 66, yang menderita penyakit usus bocor di rumahnya di Kampung Pulau Panjang di Pengkalan Chepa, di sini hari ini.

Terdahulu, Adly turut melawat tujuh veteran tentera sempena Program Peduli Veteran Angkatan Tentera Malaysia (PPV ATM), iaitu yang kedua selepas dijalankan di Melaka sebelum ini.

Mengulas lanjut, Adly berkata, PPV ATM adalah inisiatif kementerian dan JHEV ATM dalam mengenal pasti serta menyantuni bekas tentera yang menghadapi kesusahan serta memerlukan bantuan.

“Veteran ini bukan semata-mata memerlukan bantuan, tetapi perhati4n dan penghargaan sebagai bekas tentera kerana ia amat bermakna kepada mereka.

About Mat Lan Editor

Check Also

perlu-sediakan-rm1-bilion-jika-10-mp-umno-nak-sertai-pn-–-ahmad-maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan. Spekulasi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments