61 dikomp4un merokok di temp4t awam

KUALA TERENGGANU – Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu mengeluarkan 61 kompaun bernilai RM15,250 atas kesalahan merokok di tempat awam sepanjang operasi khas dijalank4n di daerah Kemaman dan Dungun.

Pengarah Kesihatan Negeri, Datuk Dr Kasemani Embong berkata, notis terhadap 61 individu itu dikeluark4n di bawah pematuhan terhadap Peraturan-Peratur4n Kawalan Hasil Tembakau 2004 (PPKHT 2004).

“Pihak jabatan menerima peningkatan aduan dari orang aw4m mengenai kegiatan perokok-perokok tegar yang ingkar peraturan dan merokok di kedai makan.

“Sepanjang operasi itu kita telah memeriksa sebanyak 132 premis kawasan larangan merokok khususnya kedai makan ‘hot spot’ dan aduan awam, hentian rehat dan rawat (R&R), hentian pengangkut4n awam, premis kerajaan dan kedai tembakau, “katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Menurutnya, Operasi Khas bersepadu Gomo Asap Zon Selatan itu melibatkan 24 anggota penguatku4sa sepanjang dua hari operasi yang berakhir pada Ahad.

“Kesemua notis kesalahan dikeluarkan boleh dijelask4n dengan tawaran kompaun RM250 yang boleh dibayar dimana-mana Pejabat Kesihatan di seluruh Malaysia dalam tempoh dua bulan.

“Sabit kesalahan boleh di dakwa di mahkamah dengan denda tidak melebihi RM10,000 atau penj4ra tidak melebihi dua tahun,” ujarnya.

Dalam pada itu, Dr Kasemani mengingatkan supaya semua perokok tegar mematuhi 23 kawasan yang telah diwartakan pihak kerajaan sebagai kawasan larangan merokok.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments