DUN Johor: Pengimb4ng ganti istilah pembangk4ng

ISKANDAR PUTERI – Istilah pengimbang kini digunak4n bagi merujuk kepada pihak pembangk4ng di Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor.

Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, penggun4an istilah pengimbang sejajar dengan titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.

“DUN Johor mencipta sejar4hnya yang tersendiri apabila Sultan Ibrahim menitahk4n supaya wakil rakyat pembangkang di Johor digelar sebagai pengimbang.

“Sebagaimana istilah pengimbang telah digunakan Machap (Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi), maka kita akan menggunakan istilah pengimb4ng kerana lebih sesuai, murni dan tepat dan m4mpu wujudkan DUN yang wibawa,” katanya pada sidang DUN Johor di Kota Iskandar pada Isnin.

Sewaktu merasmikan pembukaan persidangan DUN Johor pada Khamis, Sultan Ibrahim bertitah gelaran ‘pembangkang’ yang diberikan kepada ahli dewan di pihak bukan kerajaan sebagai kurang sesuai kerana peran4n mereka bukanlah hanya membangkang segala cadangan kerajaan semata-mata.

Pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, Mac tahun lalu, BN men4ng majoriti dua pertiga apabila memperoleh 40 daripada 56 kerusi DUN.

Pakatan Harapan (PH) menang 12 kerusi dan MUDA memen4ngi satu kerusi, manakala Perikatan Nasional (PN) tiga kerusi.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments