Malaysia mungkin hil4ng lebih 2.3 juta hekt4r hutan

SHAH ALAM – Malaysia berkemungkinan kehilang4n hutan seluas 2,346,601 hekt4r bersamaan 100 kali ganda saiz Kuala Lumpur.

Kajian oleh satu kumpulan alam sekit4r, RimbaWatch (dahulunya dikenali sebagai Rimba Disclosure Project) turut menganggarkan keluasan itu adalah lebih besar daripada saiz gabung4n negeri Perak, Pulau Pinang dan Melaka.

RimbaWatch dalam satu kenyataan memaklumkan, aktiviti pembersihan hutan berpotensi mengurangkan litupan hutan Malaysia kepada 15,636,737 hektar atau 47.35 peratus daripada keluas4n tanah seluruh negara pada masa akan datang.

“Jumlah ini berada di bawah komitmen Malaysia untuk mengekalk4n 50 peratus daripada tanah di negara ini sebagai perlindungan hutan.

“Menggunakan data yang dikumpul daripada penyelidikan desktop merangkumi peta perhutan4n rasmi, kajian impak alam sekitar yang diluluskan dan sebagainya, kami telah menganalisis 438 amaran kawasan berisiko penebangan hutan pada masa hadapan.

“Tujuan utama penebangan hutan pada masa hadapan adal4h ladang kayu di hutan simpan,” katanya.

Menurut kumpulan itu, analisis penebangan hutan berdasarkan tafsiran data kehilangan litupan pokok daripada Global Forest Watch (GFW) menganggarkan Malaysia telah menebang hutan selu4s 349,244 hektar, dengan Sarawak dan Pahang mengalami kadar penebangan hutan tertinggi antara 2017 dan 2021.

“Tujuan terbesar penebangan hutan masa lalu yang dikenal pasti ialah ladang kayu, menyumbang 41.6 peratus daripada penebangan hutan, diikuti minyak sawit dengan 15.5 peratus,” katanya.

Ujar mereka, di peringkat antarabangsa dan domestik, Malaysia komited untuk mengekalk4n 50 peratus daripada litupan tanahnya sebagai hutan, yang telah termaktub dalam beberapa dasar negara.

Bagaimanapun, RimbaWatch menganggarkan litupan hutan berisiko jatuh kepada 47.35 peratus pada masa hadapan.

“Ini menyerlahkan kekurangan pemantauan berpusat proaktif bagi kelulusan berkaitan penebangan hutan dan menimbulkan persoalan sejauh mana kerajaan serius melaksanakan komitmen tersebut,” jelasnya.

Dalam pada itu, RimbaWatch turut menggesa kerajaan menghentik4n semua program penebangan hutan untuk ladang balak dan juga meminda definisi litupan hutan untuk memasukkan hanya hutan semula jadi.

“Merujuk kepada 1,794,887 hektar hutan simpan yang telah diperuntukkan untuk penebangan hutan untuk ladang layu, program Ladang Hutan di Semenanjung Malaysia, License for Planted Forest di Sarawak dan Industrial Timber Plantation di Sabah mesti ditamatkan.

“Kerajaan berhujah bahawa ladang kayu di hutan simpan dianggap sebagai litupan hut4n. Bagaimanapun, realitinya ialah ladang kayu perindustrian bukan litupan hutan semula jadi,” ujarnya.

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments