Manfaatkan Ramad4n bentuk penyatu4n ummah – Ahmad Zahid

KUALA LUMPUR – Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mahu rakyat khususnya yang beragama Islam memanfaatkan bulan Ramadan untuk membentuk penyatuan ummah.

Beliau yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah berkata, perbezaan pendapat dan ideologi politik tidak seharusnya memecahbelahkan perpaduan yang dibina selama ini.

“Ramadan ini kita lupakan perkara-perkara ketidaktentu4n dalam hal pandangan yang berbeza…kita tak mahu ummah kerana terlalu melayankan perbezaan akan mengakibatkan kabilah yang taksub pada kumpulan tertentu.

“Apatah lagi dalam kita tangani ada yang mendakwa mereka lebih Islam daripada orang lain, kumpulan itu lebih iman dari orang lain, guna hadis, guna al-Quran, itjmak ulamak dan qias mengikut selera masing-masing, kita lupakan itu semua, perbezaan warna-warna ini harus kita singkirkan daripada sekarang,” katanya.

 

Ahmad Zahid menyampaikan sumbangan duit raya kepada anak-anak yatim sempena Majlis Santunan Kasih Ramadan 1444H Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah Negeri Selangor di Masjid Batu 8, Gombak Utara pada Jumaat. - Foto Bernama
Ahmad Zahid menyampaikan sumbangan duit raya kepada anak-anak yatim sempena Majlis Santunan Kasih Ramadan 1444H Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah Negeri Selangor di Masjid Batu 8, Gombak Utara pada Jumaat. – Foto Bernama

 

Beliau berkata demikian dalam ucapannya ketika menghadiri Majlis Santunan Kasih Ramadan Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) di Masjid Batu 8, Gombak Utara, dekat sini pada Jumaat.

Majlis yang pertama kali diadakan itu akan diteruskan di 12 negeri lagi sepanjang Ramadan ini.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid juga mahu semua pihak yang membentuk Keraja4n Perpaduan terus mengeratkan hubungan seterusnya membentuk keserasi4n antara satu sama lain.

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments