16,000 hingga 20,000 guru baharu dal4m tempoh lima tahun

KUALA LUMPUR – Kementerian Pendidikan (KPM) mengunjurkan ambilan guru bah4ru secara keseluruhan antara 16,886 hingga 20,081 orang bagi tempoh lima tahun.

Timbalan Menteri Pendidikan, Lim Hui Ying berkata, unjuran ambilan guru baharu bagi tempoh 2023 hingga 2027 itu adalah untuk bekalan sekolah menengah dan sekolah rendah KPM berdasarkan data pada 31 Disember tahun lepas.

“KPM akan sentiasa menyemak data unjuran dari semasa ke semasa berdasarkan keperluan,” katanya menjawab soalan Datuk Seri Saifuddin Abdullah (PN-Indera Mahkota) mengen4i unjuran pengambilan guru dari 2023 hingga 2027 pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat pada Isnin.

Dalam pada itu, Hui Ying berkata, bagi 2021 hingga Januari tahun ini, KPM telah melaksanakan pengambilan seramai 22,327 guru melibatkan 148 bidang pengkhususan melalui kaedah one-off dan Kluster Mata Pelajaran (KMP) seb4gai strategi untuk memastikan isu kekurangan guru dapat diatasi.

Beliau berkata, bidang pengkhususan yang diberi perhatian antaranya bahasa Inggeris, bahasa Melayu, Pendidikan Islam, Matematik dan Sejarah dengan urusan pengambilan itu akan berterus4n bagi tahun ini dan seterusnya untuk mengisi kekosongan di sekolah.

Menjawab soalan tambahan, Saifuddin yang ingin tahu sekiranya kerajaan akan meneruskan kaedah KMP, beliau berkata, kementerian akan meneruskan kaedah itu dalam pengambilan guru secara sekali pengambilan kerana terdapat kekosongan jawatan perlu diisi dengan opsyen mata pelajaran yang diperlukan.

“Kita akan teruskan dan juga akan menambah beberapa langkah lagi. Kita memang dalam semakan dan cadangan dan kita akan umumkan apabila kita ada keputusan,” katanya.

Sementara itu, menjawab soalan berasingan daripada Datuk Seri Sh Mohmed Puzi Sh Ali (BN-Pekan) berhubung sekolah daif, Lim berkata keutamaan KPM adalah bangunan yang berada p4da skala enam dan skala tujuh untuk dinaik taraf atau dibina bangunan gantian mengikut keperluan.

About Mat Lan Editor

Check Also

Pendakw4an mohon semua kes Muhyiddin dibic4ra bersama

KUALA LUMPUR: Pihak pendakwaan memohon supaya empat kes menggunakan kedudukan dan tiga kes menerima wang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *