Kerajaan belum tetapk4n kriteria kelayak4n subsidi bersasar

KUALA LUMPUR – Keraja4n belum memutuskan kriteria kelayakan pemberian subsidi bersasar kepada rakyat di negara ini yang akan dilaksanakan tidak lama lagi.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, ketika ini satu pasukan petugas khas telah diwujudkan di bawah Kementeriannya dan agensi terlibat bagi meneliti keperluan dan kebolehlaksanaan pemberian subsisi bersasar itu.

Jelasnya, antara langkah yang diambil termasuklah mengumpul data daripada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Lembaha Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan sebagainya.

“Penetapan kriteria kelayakan (individu yang layak dapat subsidi bersasar) masih belum diputuskan, namun usaha untuk membangunkan pengumpulan data yang komprehensif sedang dibuat b4gi membantu kerajaan menetapkan kriteria yang bersesuaian berdasarkan data yang diperolehi.

“Pelaksanaan pemberian subsidi secara bersasar ini akan dibuat secara berperingkat tertakluk kepada ketersediaan serta mengekalkan fokus kerajaan dalam memastikan kos sara hidup rakyat terutamanya golongan B40 tidak terjejas,” katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini pada Isnin.

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan Datuk Dr Radzi Jidin (PN – Putrajaya) yang memintanya menyatakan bila subsidi bersasar akan dilaksanakan seperti yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim tahun lalu.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata, langkah pemberian subsidi yang dilaksanakan kerajaan sebelum ini dilihat berjaya mengurangkan kesan kos sara hidup rakyat, namun pelaksanaan yang tidka bersasar menyebabkan ketirisan berlaku.

Justeru katanya, kerajaan komited melaksan4kan pemberian subdiis secara bersas4r bagi mengurangkan ketirisan yang memberi kesan besar kepada kewangan negara.

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments