MOF rangka semula dasar wang ehs4n kepada Kelant4n, Terengganu

KUALA LUMPUR – Kementerian Kewangan sedang merangka semula dasar dan skop penggunaan Wang Ehsan kepada kerajaan Kelantan dan Terengganu.

Timbalan Menteri Kewangan I, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, ia bertujuan supaya penggunaan dana tersebut selaras dengan agenda nasional bagi mengurangkan tahap kemiskinan untuk kedua-dua negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia itu.

“Walau bagaimanapun, hasil petroleum akan dibayar terus kepada negeri sekiranya didapati dan diperoleh minyak dalam perairan wilayah tiga batu nautika yang diukur daripada garis air surut selaras dengan Akta Laut Wilayah 2012 (Akta 750),” katanya ketika sesi penggulungan perbahasan Usul Menjunjung Kasih Titah Diraja bagi kementeriannya di Dewan Negara pada Isnin.

Beliau berkata, ketika ini, penyaluran Wang Ehsan kepada kerajaan negeri Kelantan dan Terengganu merupakan budi bicara Kerajaan Persekutuan memandangkan tiada petroleum yang diperoleh berdasarkan peruntukan Akta 750 tersebut.

Ahmad Maslan turut memaklumkan, Wang Ehsan yang dibayar kepada Kelantan adalah sebanyak RM344.60 juta manakala RM1.69 billion untuk Terengganu bagi 2022. – Bernama

 

About Mat Lan Editor

Check Also

dj-era-terkejut-dapat-panggilan-dari-wanita-kongsi-pengalaman-bangga-rampas-suami-orang

DJ Era terkejut dapat panggilan dari wanita kongsi pengalaman bangga rampas suami orang

DJ Era terkejut dapat panggilan dari wanita kongsi pengalaman bangga rampas suami orang. Apabila bercakap …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments