Nelayan ges4 kerajaan kembalik4n kadar subsidi diesel

KUANTAN – Pengusaha bot nelayan bot kelas B dan C mendakwa hasil tangkapan merek4 terjejas selepas kerajaan mengurangkan minyak diesel bersubsidi kepada bot kelas itu bermula Januari tahun ini.

Difahamkan, subsidi minyak yang dikurangkan kepada 14,000 liter berbanding 16,000 liter bagi bot kelas B manakala kelas C dari 20,000 liter kepada 17,000 liter.

Wakil pengusaha, Lee Bing Quan, 31, berkata, pengurangan subsidi itu menyebabk4n tempoh masa berada di laut terpaksa dipendekkan berbanding sebelum ini sehingga 10 hari.

“Biasanya kami menangkap ikan dua kali sebulan, untuk satu trip perjalanan bagi bot kelas C menelan kos (minyak) sekitar 10,000 liter.

“Tapi, sekarang ini jumlah (subsidi) itu hanya dapat menampung untuk satu kali keluar ke laut bagi tempoh lebih 10 hari,” katanya ketika ditemui pemberita di hadapan Kompleks Lemb4ga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) di sini pada Khamis.

Sebelum itu, hampir 100 pengusaha bot nelayan daerah ini mengadakan perhimpun4n secar4 aman bagi menggesa kerajaan mengembalikan semula kadar subsidi seperti sebelum ini

About Mat Lan Editor

Check Also

lelaki-cuba-tunjuk-hebat-buat-skil-‘drift’-terbabas-langgar-kereta

Lelaki cuba tunjuk hebat buat skil ‘drift’ terbabas langgar kereta

Polis menahan pemandu kereta Toyota Supra yang melakukan aksi ‘drift’ sehingga terbabas melanggar sebuah kenderaan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments