Jual makan4n berkualiti, buk4n basi

ORANG ramai sekali lagi berkongsikan pengalaman mereka membeli makanan di salah sebu4h bazar Ramadan yang didakwa basi, hangit malah harga dijual mencekik darah dan tidak sepadan dengan kualiti makanan yang dijual.

Kejadian terbaharu menimpa tiga sekeluarga apabila juadah berbuka pu4sa yang dibelinya di sebuah bazar Ramadan di daerah Kuala Selangor didakwa Selangor basi dan berlendir.

Situasi malang itu dialami sendiri, Rosnah (bukan nama sebenar), 49, dan suaminya, 47, serta anak perempuan mereka berusia 30 tahun yang pertama kali membeli di bazar Ramadan.

Menceritakan perkara tersebut kepada Sinar Harian, Rosnah berkata, sejurus berbuka puasa, mereka sekeluarga terkejut apabila juadah itu bertukar rasa masam dan berlendir mal4h nasi kerabu itu dibeli pada harga RM8 sebungkus.

Sementara itu, sebelum ini pengguna media sosial turut memuat naik pengalaman mereka membeli pelbagai juadah yang basi dan tidak berkualiti antaranya nasi ayam berbau busuk, roti john dan martabak hangit serta karipap berinti angin.

Kejadian yang berulang kali sudah tentu menimbulkan rasa kurang sen4ng dalam kalangan pembeli kerana perlu berhati-hati dan berwaspada dengan kualiti kebersihan makanan dijual.

Perkara paling membimbangkan adalah makanan basi itu akan menimbulk4n masalah lebih besar sekiranya ada yang mengalami keracunan makanan disebabkan kecuaian dan kurangnya kesedaran dalam menjaga kebersihan makanan.

Baru-baru ini Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor mengingatkan bahawa hukum seseor4ng peniaga menjual sesuatu makanan yang tidak berkualiti termasuk hangit serta basi adalah haram.

About Mat Lan Editor

Check Also

perlu-sediakan-rm1-bilion-jika-10-mp-umno-nak-sertai-pn-–-ahmad-maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan. Spekulasi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments