Pembesar su4ra masjid untuk azan, iqam4h sahaja – Mufti

SHAH ALAM –  Penggunaan pembesar suara masjid sepatutnya dibolehk4n untuk laungan azan dan iqamah sahaja.

Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor berkata, jika kariah bebas menggunakan pembesar suara untuk aktiviti masjid yang lain, ia dikhuatiri mengg4nggu komuniti setempat.

“Untuk Pulau Pinang kita tidak wartakan, ia terpulang pada budi bicara kariah masjid atau surau tetapi seboleh-bolehnya pembesar suara luar masjid digunakan hanya untuk laungan az4n dan iqamah kerana itu sebagai lambang Islam.

“Kita nak beribadat buat apa kita ganggu orang, dia tidak dat4ng ke masjid kerana tidak bersedia untuk dengar tazkirah, ceramah dan sebagainya.

“Kalau dia nak datang ke masjid kita benar dia guna pembes4r suara dalam,” katanya kepada Sinar Hari4n pada Rabu.

Wan Salim berkata, sepatutnya tidak timbul soal dahulu kenapa boleh guna pembesar suara luar untuk mengaji, ceramah tetapi sekarang tidak boleh.

“Suasana berubah, fatwa juga kena berubah. Walaupun Pulau Pinang tidak gazetkan, cuma kita nasihatkan kariah-kariah tidak menggunakan pembesar luar untuk aktiviti lain selain azan dan iqamah.

“Ini kerana kita ada terima aduan daripada penduduk berdekatan dengan masjid atau surau ada orang sakit, warga emas uzur, anak-anak kecil, orang nak berehat balik kerja dan pelajar hendak ulangkaji pelajaran, jadi ada rungutan itu.

“Jadi kita tidak boleh ikut semangat kita sahaja, kena ambil kira suasana yang sekarang. Berbeza di kampung dulu antara masjid dengan rumah jauh-jauh, jadi sebelum subuh nak baca al-Quran dan sebag4inya untuk guna pembesar suara luar tidak jadi masalah.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments