Australia ramp4s heroin RM789 juta d4ri Malaysia – PDRM

KUALA LUMPUR – Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan pihak berkuasa Australia meramp4s 336 kilogram (kg) heroin dalam sebuah kontena penghantar4n dari Malaysia ke Brisbane pada 13 Mac lalu.

Setiausaha Polis Diraja Malaysia, Datuk Noorsiah Mohd Saaduddin berkata, dadah tersebut dianggarkan bernilai AUD268.8 juta (RM789.56 juta).

“Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman sedang menjalank4n siasatan dengan berpandukan maklumat yang diterima daripada pihak Polis Persekutuan Australia (AFP) sebelum meng4mbil sebarang tindakan lanjut,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Pada Isnin, media melaporkan AFP dalam kenyataan minggu lalu berk4ta, Pasukan Sempadan Australia (ABF) berjaya mengesan dadah berkenaan disorok dalam dua blok konkrit simen, masing-masing seberat 500 kg.

Katanya, semakan mendapati penghantaran itu diisytiharkan sebagai aksesori panel solar sebagai antara konsainan dalam kontena berkenaan yang tiba pada 13 Mac lalu di Pelabuhan Brisbane dari Malaysia.

Pegawai ABF yang memeriksa kontena berjaya mengesan ratusan bungkusan tersembunyi di dalam blok konkrit simen berkenaan dan keputusan ujian ke atas bahan dal4m bungkusan terbabit positif dadah jenis heroin.

Penyiasat AFP dan pegawai ABF kemudian menggerudi sehingg4 bahagian dal4m blok konkrit dan berjaya mengeluarkan 960 bungkusan, setiap satu mengandungi kira-kira 350 gram heroin.

Menurut kenyataan itu, pihak berkuasa mengeluarkan kesemua bungkusan heroin dari blok konkrit berkenaan sebelum meneruskan menghantar konsainan ke alamat terletak di Brendale, utara Brisbane pada 28 Mac lalu.

Pada 29 Mac lalu, risikan mendapati konsainan itu di4mbil oleh seorang lelaki tempatan menggunakan trak yang disewa menuju ke Sydney sebelum ia diturunkan di sebuah bangsal industri di Mount Druitt pada 30 Mac.

Lelaki berusia 55 tahun itu kembali semula ke bangsal itu bersama alat pemotong industri untuk mengeluarkan bungkusan dadah dalam blok konkrit berkenaan sebelum ditangkap.

Susulan itu, AFP melakukan siri penggeledahan di beber4pa premis perniagaan dan kediaman di New South Wales dan Queensland serta merampas pelbagai barangan berharga termasuk barang kemas bernilai AUD700,000 (RM2.05 juta).

Rampasan heroin seberat 336 kg heroin ini adalah yang kedua terbes4r pern4h direkodkan AFP dan ABF dengan rampasan terbesar heroin seberat 450 kg direkodkan di Melbourne pada 2021.

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments