Kereta kemalang4n ketika naik Genting Highlands ad4 11 saman p4ndu laju – Polis

KUALA LUMPUR: Polis akan merakam keterang4n pemandu kereta yang terbabas dan terbalik ketika naik ke pusat peranginan Genting Highlands, Bentong, dekat sini, seperti dalam rakaman video yang tular, semalam.

Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Zaiham Mohd Kahar, berkata siasatan awal mendapati kereta terbabit dipercayai dipandu secara melulu sehingga terbabit kemalangan.

 

“Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Bentong sudah mengesan pemandu iaitu seorang lelaki tempatan berusia 27 tahun dan dipanggil ke IPD Bentong untuk tindakan selanjutnya.

“Semakan ke atas kenderaan terbabit juga mendapati ia mempunyai 11 rekod saman, semuanya atas kesalahan memandu melebihi had laju,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

 

“Dalam pada itu, kita sedang mendapatkan butiran mengenai perakam video berkenaan bagi membantu siasatan,” katanya.

Zaiham berkata, siasatan mendapati kemalangan kira-kira jam 7.25 pagi, semalam di Kilometer 14.6 Jalan Genting Highlands, Bentong sebelum satu rakaman kejadian itu ditularkan di media sosial.

“Berdasarkan rakaman video yang tular, kereta berkenaan dalam perjalanan dari Serdang, Selangor ke Genting Highlands.

“Apabila sampai di selekoh, pemandu kereta terbabit memotong sebuah kenderaan lain lalu hilang kawalan dan terbabas sendiri di sebelah kiri jalan. Pemandunya terselamat tanpa sebarang kecederaan,” katanya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 kerana memandu secara melulu dan membahayakan.

Menerusi rakaman video yang tular itu, kelihatan sebuah kereta jenis Honda sedang berlumba dengan sebuah kereta lain berdasarkan cara pemanduan yang ditunjukkan kedua-dua kenderaan.

Sebaik kereta Honda itu berjaya memintas kereta di hadapannya di sebuah laluan berselekoh, kendera4n itu dilihat terbabas ke sisi kiri jalan sebelum terbalik.

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments