Kerajaan tanggung RM93 juta bagi l4ksana Tol Rahm4h – Ahmad Maslan

KUCHING: Kerajaan menanggung kira-kira RM93 juta bagi pemberian Tol Rahmah percum4 kepada pengguna lebuh raya selama empat hari yang bermula hari ini, kata Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Seri Ahmad Maslan.
Beliau berkata pemberian tol percuma pada hari ini hingga 21 April (Jumaat) dan juga pada 24 April (Isnin) membabitkan 33 lebuh raya utama negara adalah satu daripada aspirasi Madani untuk mengurangk4n beban kos sara hidup rakyat.
Menurut Ahmad, jumlah itu adal4h anggaran awal oleh Pejabat Belanjaw4n Negara untuk dibayar kepada konsesi yang terlibat.
“Anggaplah itu (pemberian Tol Rahmah) sebagai duit raya, ini sebahagian daripada duit rakyat juga yang kita berikan semula kepada rakyat bagi memberikan peluang kepada pengguna lebuh r4ya balik ke kampung halaman atau menziarahi keluarga sempena Aidilfitri,” katanya.
Beliau berkata demikian selepas menghadiri program Penyerahan Sumb4ngan 2023 yang turut dihadiri Pengarah Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Sarawak Vijayen Nagalingham di sini hari ini.
Dalam perkembangan lain, Ahmad berkata hasil kutip4n cukai LHDN di Sarawak tahun lepas mencatatk4n sebanyak RM6.6 bilion.
“Tahun ini kita sasarkan hasil kutipan cukai sebanyak RM6.8 bilion, saya harap rakyat Sarawak yang layak membayar cukai masing-masing, sekiranya mengalami masalah boleh membuat pengaku4n sukarela dari 1 Jun hingga 31 Mei tahun depan dan membuat rundingan dengan pegawai hasil untuk pembayaran,” katanya.
Pada majlis itu, sejumlah 30 asnaf yang layak dari kawasan Petra Jaya menerima sumbangan berbentuk bakul makanan dan wang tunai sejumlah RM150 seorang.
Bantuan itu adalah hasil daripada kutipan ikhlas pegaw4i daripada Kesatuan dan Kelab HASiL Sarawak dalam usaha membantu golongan yang memerluk4n sempena sambutan Aidilfitri.
— BERNAMA

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments