Tahun ini ram4i pilih ‘Raya Rahm4h’

RAMAI orang cakap raya kali ini mungkin lain macam sikit, tak macam tahun-tahun sebelumnya. Bermula dengan persiapan raya apabila ramai yang mula buat persediaan yang sederhana dan tak kurang juga ala kadar saja.

Mereka berbelanja secara berhemah dan juga berjimat cermat. Pilih baju raya yang harga marhaen dan seboleh-bolehnya mereka elakkan beli baju raya harga kayangan. Koleksi baju raya pun t4k semewah tahun-tahun sudah, apabila ada sekadar beli sepasang, sekadar untuk betul-betul menyambut raya.

Ramai antara mereka memilih untuk beli persiapan raya secara atas talian kerana dikatak4n harganya jauh lebih murah daripada yang dijual di kedai-kedai ataupun bazar raya.

Penyediaan kuih raya pun sama, hanya beli tiga atau empat jenis saja. Apatah lagi dengan kebanyakan harga kuih raya pun naik, jadi mereka memilih cara sederhana sahaja tahun ini.

Mungkin perubahan itu berlaku kerana faktor ekonomi dan kenaikan harg4 bar4ng serta kos sara hidup yang mempengaruhi kuasa beli mahupun trend berbelanja rakyat.

Kebetulan pula kehadiran Ramadan dan Syawal tahun ini selepas kemasukan sesi baharu persekolahan pada Mac lalu, membuatkan ibu bapa sudah berbel4nja untuk keperluan sekolah anak-anak.

Jadi banyak keluarga yang mula menyusun perbelanjaan dan kewangan mereka. Apa yang penting, raya tetap disambut penuh kesyukuran dan kelangsungan hidup selepas itu dapat diteruskan deng4n baik.

Bila kuasa beli menurun, orang berbelanja pun kur4ng maka p4ra peniaga juga menerima kesan yang mendalam.

About Mat Lan Editor

Check Also

kelibat-4-‘pontianak-berkeliaran-di-pekarangan-snbj-curi-perhatian-ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai. Perlawanan final Piala FA membabitkan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments