Surat r4yu lulus projek, lantikan terus kontraktor Air Kelant4n tersebar

KOTA BHARU: Integriti kerajaan negeri Kelantan dan Air Kelantan Sendirian Berhad (AKSB) terus dipersoal susulan penyebaran beberapa surat rayuan kelulus4n projek sudah dilaksanakan kontraktor pak4r yang dilantik secara rundingan terus bagi pembinaan tiga loji rawatan air (LRA), di negeri ini tahun lalu.

Penyebaran enam keping surat berkaitan pembinaan LRA mini di Ketereh, Meranti Baru dan Teluk Mesira itu dimuat naik Ahli Majlis Pimpinan Angkat4n Muda Kelantan (AMK), Mohd Afiq Asyraf Mohd Nazi menerusi akaun Facebook miliknya, semalam.

Dalam hantarannya itu, Mohd Afiq mempersoal arahan kelulus4n yang dibuat bekas Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man dan permohonan kelulusan daripada Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob.

Dalam surat kepada Suruhan Perkhidmatan Air Negara (SPAN) bertarikh 28 April 2022, kelulusan projek LRA mini dikeluarkan merangkumi kelulus4n bersyarat bagi LRA mini Ketereh d4n tidak diluluskan bagi projek LRA mini Meranti Baru dan Teluk Mesira.

“Projek LRA mini Ketereh sudah dijalankan walaupun tidak dipohon kelulusan, paksa rela SPAN perlu melulusk4n secara bersyarat manakala dua lagi projek diluluskan selepas surat dihantar kepada Menteri KASA bertarikh 17 Julai 2022, yang meminta diluluskan kedua projek,” katanya dalam hantaran berkenaan.

Dalam salah satu surat berken4n, turut menarik perhatian apabila ia mempunyai tanda tang4n Ahmad Yakob dan tanda tangan Tuan Ibrahim beserta dengan tulisan ‘diluluskan dengan amaran”‘.

Penyebaran surat berkena4n menimbulkan persoalan integriti AKSB yang menjalankan projek tanp4 kelulusan dengan mendakwa sudah melakukan pelaksanaan 14 peratus projek walaupun belum diluluskan SPAN.

Turut dipersoal, tindak4n Ahmad Yakob dan Tuan Ibrahim yang membenarkan lantik4n secar4 terus kontraktor bagi tiga projek itu tanpa membuat tender terbuka.

Mohd Afiq turut menulis “di mana integriti AKSB sebagai water operator yang tiada pesaing di negeri ini?

Setakat ini tiada sebarang kenyataan dikeluark4n AKSB mahupun kerajaan negeri berhubung penyebar4n surat-surat ini.

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments