‘Batu nisan sung4i ketika PKP kini j4di sumber rezeki’

GUA MUSANG: Idea menjual batu nisan dari batu sungai, bermula ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kini menjadi sumber rezeki seorang pemuda di Felda Chiku 2, di sini.

Tidak hanya membekalkan batu sungai tempatan, Mohd Azhar Mat Arifin, 32, turut menyedi4kan batu yang diimport dari Pakistan.

Mohd Azhar berkata, permintaan batu nisan yang diusahakannya tidak hanya terhad kepada pelanggan sekitar daerah ini tetapi turut mendapat tempahan dari Kuala Krai dan Machang.

Katanya, berbekalkan pengalaman membantu ayahnya dal4m pertukangan, dia memberanikan diri mencuba menjual batu nisan dari batu sungai yang siap dibuat ukiran nama.

“Ketika PKP, saya mul4 terfikir untuk menjual batu nis4n sungai ap4bila melihat di daerah ini masih tiada yang mengusahakannya.

“Alhamdulillah selepas lebih tiga tahun mengusahakan perniagaan ini sudah ramai yang mengenali dan menggunakan perkhidmatan saya.

“Saya mengeluarkan lebih RM15,000 sebagai modal permulaan termasuk membeli acuan untuk batu nisan dan kepok,” katany4 ketika ditemui di Felda Chiku 2, di sini.

Mohd Azhar berkata, harga b4gi batu nisan sungai bergantung kep4da saiz dan jenis ukiran nama di antara RM350 hingga RM450 sepasang.

“Batu nisan import pula diju4l pada harga RM800 sepas4ng dan untuk satu set iaitu kepok serta batu nisan antara RM350 hingga RM1,200 bergantung kepada saiz sama ada untuk dewasa atau kan4k-kanak dan batu nisan bersama ukiran nama.

“Pada bulan biasa saya menerima tempahan kira-kir4 40 pasang batu nisan sungai dan permintaan ini akan meningkat pada musim perayaan sehingga 60 pasang.

“Semua batu untuk membuat batu nisan ini saya cari sendiri di beberapa sungai di Gua Musang, Kuala Krai dan Jerteh, Terengganu,” katanya bapa kepada seorang anak itu.

Mohd Azhar berkata, setiap hari dia yang dibantu oleh abang ipar dan anak saudara boleh menyiapkan sehingga empat kepok bersama batu nisan.

“Cuaca panas ketika ini sedikit sebany4k dapat membantu proses pengeringan batu nisan sungai di mana kami boleh menyiapkan sehingga tujuh pasang sehari,” katanya.

About Mat Lan Editor

Check Also

lelaki-cuba-tunjuk-hebat-buat-skil-‘drift’-terbabas-langgar-kereta

Lelaki cuba tunjuk hebat buat skil ‘drift’ terbabas langgar kereta

Polis menahan pemandu kereta Toyota Supra yang melakukan aksi ‘drift’ sehingga terbabas melanggar sebuah kenderaan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments