Mas Ermiey4ti gagal j4di Pengerusi PAC – Kit Siang

PUTRAJAYA: Veteran DAP, Tan Sri Lim Kit Siang menyifatkan Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN), Datuk Mas Ermieyati Samsudin gagal menjalankan tanggungjaw4bnya sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Neg4ra (PAC), apabila tidak meneliti Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2021.

Menerusi ciapannya di Twitter hari ini, beliau berkata, pemimpin wanit4 itu juga tidak menunjukkan prestasi ‘cergas’ sebag4i Pengerusi PAC bagi perkara itu.

“Mas Ermieyati ‘merendahkan’ kemampuannya untuk menjadi Pengerusi PAC bagi meneliti Laporan Ketua Audit Negara 2021,” ciapnya dalam bah4sa Inggeris di Twitter.

Kit Siang berkata, dalam tempoh setengah abad kerjayanya sebagai ahli politik, beliau amat gembira sekiranya kerajaan bersetuju mengadak4n perbahasan mengen4i LKAN di Parlimen.

Selasa lalu, usul kerajaan membahaskan LKAN 2021 di Dewan Rakyat, mencetusk4n ketegangan sejurus sesi pertanyaan lisan selesai.

Kekecohan tercetus apabila beberapa wakil rakyat pembangkang termasuk Ketua Whip PN, Datuk Seri Takiyuddin Hassan (PAS-Kota Bharu) bangkit mempersoal kewajar4n usul membahaskan LKAN di Dewan Rakyat.

Situasi itu mencetuskan pertikaman lidah yang berlarut4n hampir sejam antara ahli Parlimen pembangkang dengan penyokong kerajaan.

Ketegangan itu turut mendorong Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul, mengambil alih persidangan daripada Timbalannya, Alice Lau Kiong Yieng.

Takiyuddin ketika mengetengahkan Peraturan 20(2) Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat, mendakwa usul berkenaan bercanggah Perkara 107 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Selain itu, katanya, amalan persidangan Dewan Rakyat terdahulu tidak pernah membahaskan LKAN, selain mendakwa ia perlu menjadi peraturan dan undang-und4ng tidak bertulis untuk tidak membenarkan dokumen berkenaan dibahaskan.

“Atas dasar ini, kami berpandangan usul membolehkan LKAN 2021 dibahaskan bertentangan dengan Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat dan Perlembaga4n Persekutuan,” kata Takiyuddin dengan disokong Datuk Seri Dr Ronald Kiandee (PN-Beluran) yang membangkitkan Peraturan 77(1)(c) Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat, berkaitan fungsi dan tugas Jawat4nkuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments