Microsoft, Google disas4r jadikan Malaysia sebag4i hab data

KUALA LUMPUR: Malaysia mahu menarik Microsoft Corp dan syarikat induk Google, Alphabet Inc dalam usaha untuk menjadi hab data dan pangkalan rantai4n bekalan yang neutral di tengah-tengah ketegangan Amerika Syarikat (AS)-China.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, berkata kementerian itu mahu menarik seberap4 banyak pelabur4n yang boleh dan secara perlahan-perlahan mengukuhkan keduduk4n Malaysia sebagai hab pusat data.

“Kejayaan pelaburan Malaysia tahun ini termasuk menarik syarik4t seperti Tesla Inc dan Amazon Web Services (AWS).

“Tesla merancang untuk mengimport kenderaan elektriknya ke negara Asia Tenggara dan membina rangkaian pengecas super, manakala AWS akan melabur RM25.5 bilion dalam infrastruktur pengkomputeran awan menjelang 2037,” kat4nya dalam satu temubual bersama Bloomberg TV.

Tengku Zafrul berkata, ketegangan yang memuncak antara Washington dan Beijing semakin mendorong perniagaan global untuk mencari lokasi di luar China.

“Malaysia bersaing dengan neg4ra Asia Tenggara lain seperti Vietnam dan Thailand untuk pelaburan yang bertujuan membina rantaian bekalan baharu.

“Kita sedang melihat banyak penjajaran semula rantaian bekalan, yang mahuk4n daya tahan dan keselamatan apabila mereka datang ke rantau ini,” katanya.

Malaysia menarik RM71.4 bilion dalam pelaburan yang dilulusk4n pada suku pertama tahun ini, meningkat 67 peratus daripada tahun sebelumnya.

Pelaburan langsung asing (FDI) membentuk lebih daripada 52 peratus daripada aliran dan Malaysia turut memperoleh RM23 bilion potensi pelaburan semasa misi perdagang4n di Jepun baru-baru ini.

Malaysia sedang berusaha untuk memanfaatkan daya tarikannya sebagai hab semikonduktor di tengah-tengah geopolitik serantau yang tidak menentu.

Tengku Zafrul berkata, Tesla memilih Malaysia kerana ekosistem yang terbukti telah dibina sejak lima dekad lalu.

“Kami kini berada dalam kedudukan untuk menjadi neutral dan sebahagian penting daripada rantaian bekalan kritikal. Malaysia adalah penerima manfaat bersih,” katanya.

Malaysia memenuhi kira-kira 13 peratus daripada permintaan glob4l bagi pengujian dan pemasangan cip.

Tengku Zafrul berkata, beliau menganggarkan bahawa Malaysia menampung suku daripada keperluan pengujian dan pemasangan cip Amerika Syarikat (AS).

Katanya, syarikat-syarikat dalam sektor berkenaan sudah pun menyediak4n perkhidmatan bernilai lebih daripada RM200 juta kepada Tesla.

Ekonomi Malaysia amat bergantung kepada perdagangan dan begitu terdedah kepada kejutan yang berlaku daripada gangguan, khususnya membabitk4n China yang menjadi rakan perdagangan terbesar negara ini sejak 2009.

Tengku Zafrul berkata, gangguan sedemikian dijangka menjadik4n 2023 tahun yang amat mencabar bagi pertumbuhan, selain kesan darip4da dasar monetari yang ketat dan impak berterus4n konflik Russia-Ukraine.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments