‘Saya ak4n jawab soal4n Muhyiddin di Parlimen esok’ – Anwar

PUTRAJAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim sedia menjawab segala persoal4n berbangkit berhubung perjanjian sempadan maritim dengan Indonesia, yang ditandatanganinya baru-baru ini, di Parlimen esok.

Perdana Menteri berkata, isu terbabit akan dijawabnya ketika Waktu Pertanyaan Perdana Menteri (PMQ) pada persidangan Dewan Rakyat.

“Saya akan jawab di Parlimen esok semasa PMQ,” katanya pada sid4ng media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tuntutan Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang meminta Perdana Menteri supaya memberi penjelasan berhubung perjanjian berkenaan.

 

Dalam laporan media semalam, Muhyiddin dilaporkan meminta Perdana Menteri, memberi penjelasan mengenai perjanjian sempadan maritim yang ditandatang4ni Malaysia dan Indonesia, minggu lalu.

Muhyiddin mendakwa perjanjian itu ditandatang4ni walaupun dinasihatkan oleh pakar maritim supaya tidak berbuat demikian.

“Pakar maritim memberitahu jangan sain (tandatangan), tapi dia sain juga. Dalam soal ini tidak boleh buat keputusan dengan mudah, yang boleh menyebabkan kawas4n negara kita diambil oleh orang lain.

“Saya tak menuduh beliau (Perdana Menteri), tapi nak minta beliau beri penjelasan, atau beri kenyata4n dan keterangan kepada rakyat secara terbuka, tanpa selindung.

“(Nak tahu) Apa yang dimeterai dalam perjanjian itu. Indonesia negara sahab4t kita tetapi berkaitan kedaulatan negara ini, tidak boleh berkompromi walau seinci pun,” kata ketika berucap pada Ceramah Perdana Gelombang Kebangkitan Rakyat PN Negeri Sembil4n yang diadakan Senawang, di sini, malam kelmarin.

Perjanjian itu ditandatangani ketika lawat4n kerja dua hari Presiden Indonesia, Joko Widodo atau Jokowi ke Malaysia, minggu lalu.

Anwar dan Jokowi menyaksikan pertukaran enam instrumen du4 hala yang ditandatangani kedua-dua negara di Kompleks Seri Perdana, Putrajaya, Khamis lalu.

Antara instrumen itu adalah ialah Perjanjian Lintas Sempadan; keselamatan perairan iaitu Perjanjian Berkaitan Persempadanan Laut Wilayah Kedua-dua neg4ra di Bahagian Paling Selatan Selat Melaka dan Persempadanan Laut Wilayah Dua Negara di Laut Sulawesi.

Muhyiddin yang juga Presiden BERSATU, berkata walaupun membabitk4n negara jiran dan sahabat, namun hak dan kedaulatan negara perlu dipertah4nkan.

“Di peringkat antarabangsa, walaupun jiran dan sah4bat, kita mesti pertahank4n hak dan kedaulatan kita sendiri,” katanya.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments