Pakar kesihatan aw4m gesa nikortin disenaraik4n mula dalam Akta Nikotin

KUALA LUMPUR: Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Aw4m Malaysia (PPPKAM) menggesa kerajaan segera menyenaraik4n semula cecair nikotin dalam Akta Racun 1952 bagi melindungi golongan kanak-kanak serta remaja negara ini daripada terdedah kep4da bahaya cecair itu.

Presiden PPPKAM, Prof Dr Mohamed Rusli Abdullah, berkata pihaknya menyokong penuh usul Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) dan Persatu4n Farmasi Malaysia (MPS) yang memohon kerajaan segera menyenaraikan semula cecair itu.

 

“Nikotin perlu disenaraikan semula disebabkan situasi semasa yang memberi petunjuk bahawa rang undang-undang baharu bagi kawalan produk merokok bak4l lewat untuk dimuktamadkan keputusannya.

“Cecair nikotin yang pada masa ini sudah dinyah senarai dari senarai Akta Racun 1952 itu kini boleh diperoleh sesiapa sahaja termasuk kanak-kanak dan rem4ja di bawah umur.

 

“Ini sudah tentu berpotensi mendedahk4n golongan berkenaan terhadap pengguna4n bahan tersebut yang telah ditunjukkan melalui kajian klinikal boleh mengakibatk4n impak negatif terhadap kesihatan,” katanya dalam kenyataan hari ini

Dr Mohamed menegaskan, PPPKAM juga mahu tindakan segera dan serius dilakukan bagi melindungi kesihatan generasi tersebut.

“Sudah pasti kita tidak mahu generasi berkenaan menjadi mangsa terhadap salahguna bahan berkenaan yang sepatutnya dikawal melalui kuasa pelaksanaan undang-undang,” katanya.

Dr Mohamed Rusli berkata menurut Pembentang4n Rang Undang-undang Baharu bagi Kawalan Produk Merokok di Parlimen oleh YB Menteri Kesihatan pada 12 Jun 2023 telah dirujuk ke JawatanKuasa Khas Kesihatan Parlimen untuk bacaan pertama.

“Ini sekaligus memberi petanda sama ada ianya akan diluluskan atau tidak akan mengambil masa. Ini juga bermakna penggunaan nikotin dalam rokok elektronik dan vape kekal tanpa diregulasi di bawah mana-mana peraturan khusus berikutan penyahsenarai4n oleh kerajaan beberapa bulan lalu,” katanya.

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments