Ten4ga boleh diperbaharui, sumber nadir bumi neg4ra dicuri warga asing – PM

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim mengakui industri bah4ru negara seperti tenaga boleh diperbaharui dan sumber nadir bumi menj4di sasar4n dicuri oleh warga asing.

Perdana Menteri berkata, setakat ini, tindakan yang diambil terhadap kegi4tan haram seperti penyeludupan sumber kekayaan neg4ra itu tidak drastik bahkan masih kurang ketegasan.

Beliau memuji apa yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri Sembil4n, dipimpin Menteri Besar, Datuk Seri Aminuddin Harun, yang mengambil tindak4n tegas terhadap kegiatan haram seumpama itu, termasuk menutup kilang haram terbabit.

“Kekangan kita, beberapa industri baharu, termasuk tenaga boleh diperbah4rui serta penggunaan nadir bumi yang sekarang ini, menghadapi beberapa masal4h tentang penyeludupan dan juga tindakan haram.

“Hanya Kerajaan Negeri Sembilan telah mengambil tindakan yang agak tegas dengan menutup kilang haram itu. Tetapi di negeri lain masih belum mengambil tind4kan tegas.

“Tindakan tegas oleh Kerajaan Negeri Sembilan ini untuk menghalang terutama orang asing menggunakan keupayaan kita dan hasil dalam negeri kita,” katanya pada Waktu Pertanyaan Perdana Menteri (PMQ) di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan dikemuk4kan Tan Kar Hing (PH-Gopeng) berkenaan Pelan Hala Tuju Teknologi dan Ekonomi Hidrogen yang diwujudkan oleh Mesyuarat Majlis Sains Negara.

Mengulas mengenai pelan itu, Perdana Menteri berkata, ia adalah rancang4n jangka panjang negara dalam memajukan ekonomi hidrogen melalui ekosistem yang inovatif dan dipacu oleh teknologi, untuk membolehkan transisi kepada tenaga lebih bersih.

Katanya, penetapan pelan berkenaan adalah sejajar dengan empat sasar4n merangkumi Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12), Dasar dan Pelan Tindakan Tenaga Boleh Baharu Negara, Pelan Hala Tuju Boleh Baharu Malaysia 2022-2035 dan Dasar Tenaga Negara 2022-2040.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments