Jenayah seksual dal4m kalang4n pelajar di Selangor meningkat

SHAH ALAM: Kadar jenayah seksual dalam kalangan pelajar bawah 18 tahun dan kes keganasan rumah tangga di Selangor meningkat dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini.

Peningkatan dua kes itu antara penyumbang kepada kenaikan lima peratus kad4r jenayah di negeri itu setakat Mei tahun ini, berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan, berkata

sebanyak 5,779 kes jenayah direkodk4n pada Januari hingga Mei tahun ini, berbanding 5,484 kes pada tempoh sama tahun lalu.

“Antara jenayah yang meningkat adalah jenayah seksual terutam4nya dalam kalang4n pelajar serta keganasan rumah tangga.

“Bagaimanapun, peningkatan ini tidak perlu dirisauk4n kerana masih dalam keadaan terkawal iaitu di bawah paras yang ditetapkan oleh Pelan Strategik Polis Diraja Malaysia (PDRM),” katanya pada sidang media selepas Program Kesedar4n Autisme PDRM Selangor, di sini, hari ini.

Hussein berkata, pihaknya meneruskan usaha untuk mengaw4l serta mengurangkan kadar jenayah dengan mengadakan rondaan secara bersasar terutamanya di ‘kawasan panas’ jenayah.

Beliau berkata, polis juga mengoptimumkan penggunaan Unit Kereta Peronda (MPV) dan Unit Rondaan Bermotosikal (URB), selain mengadakan kempen di sekol4h serta kawasan bersasar.

Mengulas lanjut, Hussein berkata, pendedahan dan akses yang luas kepada sosial media adalah antara faktor yang dikes4n mendorong peningkatan kes jenayah seksual dalam kalangan pelajar.

“Kurang kawalan dari ibu bapa dan penjaga juga dikesan menj4di antara faktor peningkatan kes berkenaan. Justeru, pelajar perlu diberi pendedahan berkaitan kesedaran seksu5l supaya mereka tidak terjerumus dan menjadi mangsa,” katanya.

Sementara itu, Hussein berkata, Polis Selangor bercadang untuk menubuhkan pusat autisme bagi kalangan warga PDRM.

Katanya, pusat berkenaan masih dalam cadang4n awal dan memerlukan kajian mendalam supaya ia realistik dan praktikal.

“Statistik kita mendapati ada sebilangan pegawai dan anggota yang mempuny4i anak autisme.

“Justeru, kita mengambil satu inisiatif untuk mewujudkan kesedar4n dalam kalangan ibu bapa ini untuk menguruskan anak ini dengan efektif supaya mereka tidak tercicir dalam perkembang4n minda dan juga persekolahan,” katanya.

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments