Keraja4n teliti inisiatif pelabur4n sokong pembangunan Lembah Wawasan Malaysia 2.0 – PM

PORT DICKSON: Kerajaan menerusi beberapa kementerian akan meneliti inisiatif pelaburan yang dikemukakan kerajaan Negeri Sembilan bagi menyokong pembangunan Lembah Wawasan Malaysia (MVV) 2.0

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata kementerian terbabit adalah Kementerian Pengangkutan; Kementerian Kerja Raya; Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim serta Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri.

“Bagi menyokong pembangunan MVV 2.0, saya juga berharap pihak berkuasa tempatan dapat memberi tumpuan dalam memajukan pembangunan di kawasan MVV 2.0 serta diberi keutamaan supaya pembangunan dapat dilaksanakan secara teratur dan inklusif.

“Usaha ini akan membawa manfaat kepada semua pihak, khususnya rakyat di negeri ini. Pelan perancangan perlu dikemudi dengan baik untuk memacu kejayaan dan kecemerlangan negara. Kita memerlukan kepimpinan yang mantap dan berintegriti tinggi,” katanya pada Majlis Peluncuran Projek Katalis MVV 2.0, di sini, hari ini.

 

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof, yang mewakili Perdana Menteri bagi merasmikan majlis itu.

Turut hadir, Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun serta Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pelaburan, Perindustrian, Keusahawanan, Pendidikan dan Modal Insan Negeri Sembilan, Datuk Dr Mohamad Rafie Ab Malek.

Perdana Menteri turut mengucapkan tahniah atas usaha Kerajaan Negeri Sembilan serta agensinya atas komitmen berterusan bagi perancangan pembangunan MVV 2.0 sehingga berjaya memeterai perjanjian dan usaha sama yang dianggarkan berjumlah RM15.6 bilion sehingga hari ini.

“Kerajaan yakin dasar dan strategi yang digubal akan memperkasakan ekosistem pelaburan dan merancakkan aktiviti pelaburan untuk terus memacu pertumbuhan ekonomi negara serta mengembalikan kedudukan negara sebagai destinasi pelabur4n utama di rantau ini.

“Semoga usaha ini ak4n diberkati demi kemajuan negara serta memb4wa Negeri Sembilan ke arah negeri maju menjelang 2045,” katanya.

Dalam pada itu, Perdana Menteri berk4ta, bagi terus memperkasakan pekerja di negara ini, program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) juga perlu diperkukuhk4n untuk melahirkan pekerja efektif, yang boleh mengoptimumk4n produktiviti seterusnya dapat meningkatkan daya saing.

“Selain membuka peluang pekerjaan yang berkualiti, kita perlu memastikan usahawan tempatan mendapat peluang dalam ekosistem industri itu serta berlaku pemindah4n teknologi kepada syarikat tempatan,” katanya.

Terdahulu, pada majlis itu juga diadakan lima pertukaran Memorandum Persefaham4n (MoU) dan empat Usaha Sama Pintar, antar4nya membabitkan National Aerospace Industry Corporation Malaysia (NAICO Malaysia) bagi khidmat nasihat pembangun4n ekosistem Aerospace Valley (NSAV) dan “Unmanned Vehicle Valley” (UVV).

MoU bersama China National Aero-Technology International Engineering Corporation (AVIC-ENG) bagi pembangun4n hartan4h dan infrastruktur di kawasan NSAV dengan juml4h pelaburan RM5.81 bilion.

Selain itu, usaha sama bersama MCHB Development (NS) Sdn Bhd bagi pembangun4n bercampur di Plot C Parcel B berjuml4h RM7 bilion dan kerjasam4 dengan MIE Industrial Sdn Bhd bagi pembangunan fasiliti Terminal Industri yang dikenali sebagai NS Maritime Gateway berjumlah RM1.2 bilion.

Usaha sama juga membabitk4n Labu Tech Park Sdn Bhd bagi pembangun4n infrastruktur kawasan industri NS Smart Park di Plot C, Parcel B berjumlah RM700 juta serta NS Semiconductor Valley Sdn Bhd bagi pembangun4n kawasan industri semikonduktor di Parcel F berjumlah RM420 juta.

MVV 2.0 adalah pembangun4n berlandaskan kerjasama awam dan sw4sta untuk menjadikan bandar metropolis bertaraf dunia yang berd4ya saing, inklusif dan bersih.

Pembangunan MVV 2.0 dijangka memberi impak ekonomi kepada negara dengan membawa pelabur antarabangsa dan tempatan.

Pembangunan MVV 2.0 itu merangkumi 153,411 hektar tan4h, meliputi Seremban dan Port Dickson, yang akan mewujudk4n peluang pekerjaan dan perniag4an yang berkualiti. – BERNAMA

About Mat Lan Editor

Check Also

kelibat-4-‘pontianak-berkeliaran-di-pekarangan-snbj-curi-perhatian-ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai. Perlawanan final Piala FA membabitkan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments