Temuduga terpelik di dunia, calon dipaksa pakai topeng muka

Temuduga terpelik di dunia, calon dipaksa pakai topeng muka.

Memiliki rupa paras yang cantik adalah bonus dan tidak dinafikan ia sedikit sebanyak mempengaruhi dalam pemilihan pekerja di samping pencapaian akademik, kebolehan serta pengalaman kerja.

Sehubungan itu, sebuah syarikat di China telah membuat sesi temu duga yang pelik dengan mewajibkan pemohon pekerjaan memakai topeng muka penuh bagi mengelak memilih calon berdasarkan penampilan atau rupa mereka.

Tindakan syarikat tersebut menerima pujian warganet. Video adegan temu duga aneh itu tular di media sosial yang mana kelihatan calon temu duga memakai topeng muka penuh dan duduk diam mendengar penemuduga yang juga bertopeng.

Seorang wanita bernama Zeng merakam video itu yang berlokasi di Chengdu, wilayah Sichuan di barat daya China dan menyiarkannya di akaun media sosialnya iaitu Douyinnya.

“Temuduga ini kelihatan sengat pelik, tetapi ia memberi manfaat kepada orang yang mempunyai masalah fobia sosial.

“Syarikat itu meminta calon temu duga mengambil topeng kosong dan melukisnya dengan bebas,” kata Zeng.

Yang menambah pelik, syarikat tersebut mengarahkan seorang kakitangan memotong dan mengagihkan tebu kepada calon pemohon pekerjaan.

Dalam pada itu, syarikat Chengdu Ant Logistics mengakui bahawa video itu diambil semasa karnival pengambilan pekerjaan yang dilakukan dua kali setahun.

Antara jawatan yang ditawarkan termasuklah pengendali media baharu, penyiar strim langsung dan penganalisis data.

Jelas syarikat Chengdu Ant Logistics, pihaknya menghargai kebolehan individu berbanding penampilan mereka dan perkara itu juga bertujuan untuk mengurangkan tekanan yang dirasai oleh calon temu duga.

Tindakan syarikat Chengdu Ant Logistics mendapat pujian meluas dalam platform media sosial yang rata-rata memuji kerana membantu menghapuskan diskriminasi pekerjaan.

“Ini adalah kesaksamaan, paras rupa yang cantik atau kacak tidak sepatutnya diambil kira.

“Sebagai seorang yang fobia sosial, saya sangat menikmati temu duga kerja sebegitu,” komen salah seorang warganet.

Sebelum ini, ramai yang mengecam tindakan Kumpulan Kejuruteraan China Railway No.3 yang mencetuskan kontroversi selepas ia menyiarkan iklan pengambilan pekerja yang mencari pekerja wanita dengan wajah cantik dan bentuk badan menarik pada Disember tahun lalu.

Chengdu Ant Logistics terkenal dengan temu duga kerja yang pelik dan unik.

Sebelum ini, pemohon diminta mencangkul rumput taman logistik syarikat untuk menguji kapasiti eksekutif dan kebolehsuaian mereka terhadap kesukaran.

Walau bagaimanapun, apabila syarikat itu sekali lagi menjadi tajuk utama untuk temu duga kerja peliknya, ada juga yang tertanya-tanya sama ada ia hanya untuk publisiti semata-mata.

Baca Lagi:Wanita meracau, merangkak selepas kena rasuk mahluk halus ketika daki bukitGadis ini masih hidup walaupun tubuh menjadi beku, keras dilitupi saljiPenunggang motosikal Yamaha LC135 ‘gila seks’ tunjuk kemaluan pada wanita diburu polis

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments