Pempengaruh dikecam orang ramai hina agama, baca doa ketika makan babi

Pempengaruh dikecam orang ramai hina agama, baca doa ketika makan babi.

Sebuah mahkamah di Indonesia menjatuhkan hukuman penjara dua tahun ke atas seorang wanita atas tindakan keterlaluannya mempersendakan agama Islam.

Pempengaruh, Lina Mukherjee, 33, disabit bersalah oleh hakim di Palembang, Sumatera Selatan pada Selasa kerana menyebarkan maklumat bertujuan mencetuskan kebencian agama terhadap individu dan kumpulan agama tertentu.

Tindakan tegas dikenakan ke atas Lina berhubung video provokasi dikongsi wanita itu pada Mac lalu yang membaca doa ketika mahu menjamah hidangan babi dan meraih jutaan tontonan.

Tertuduh yang mengakui dirinya sebagai Muslim menerima kritikan banyak pihak termasuk badan ulama tertinggi, Majlis Ulama Indonesia (MUI) yang dengan lantang menyifatkan perbuatannya sebagai menghina agama.

Lina turut didenda 250 juta rupiah (RM76,175) yang mana tempoh hukuman penjara yang dikenakan ke atasnya boleh dilanjutkan sehingga tiga bulan jika gagal membuat sebarang bayaran.

Difahamkan, ia adalah kes terbaharu menghina agama yang menggemparkan negara majoriti Islam tersebut.

Pada tahun lalu, pihak berkuasa menahan enam individu atas kesalahan sama berhubung promosi minuman alkohol percuma yang ditawarkan sebuah rangkaian bar untuk pelanggan bernama Mohammed.

Hukuman tegas itu tidak hanya dikenakan ke atas rakyat biasa malah bekas Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama atau Ahok juga pernah dipenjarakan selama hampir dua tahun berhubung kenyataannya ketika berkempen pada 2017.

Baca lagi:Sedihnya! Pakcik berdiri tengah panas tahan kereta rupa-rupanya nak jual kereta sebab tak ada duit nak baiki2 tahun pergi kerja jalan kaki naik bas, rakan sepakat beri hadiah..netizen ingatkan motor rupanya kereta baru“Sumpah sedap!” – Sajat sebak, menangis 32k ajar buat kuih seri muka dalam sesi live

About Mat Lan Editor

Check Also

perlu-sediakan-rm1-bilion-jika-10-mp-umno-nak-sertai-pn-–-ahmad-maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan. Spekulasi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments