‘Hati saya di Gaza’ – Jururawat Amerika kongsi pengalaman menyentuh jiwa selama 26 hari di Gaza

‘Hati saya di Gaza’ – Jururawat Amerika kongsi pengalaman menyentuh jiwa selama 26 hari di Gaza.

Emily Callahan, seorang jururawat Amerika yang dipindahkan dari Gaza baru-baru ini, berkongsi pengalaman menyentuh perasaannya pada Selasa dan menekankan hubungannya yang mendalam dengan wilayah itu dan penduduknya, yang berada di bawah serangan Israel.

“Hati saya berada di Gaza, ia akan kekal di Gaza,” kata Callahan dalam temu bual dengan Anderson Cooper dari CNN. “Rakyat Palestin yang saya bekerja dengan kedua-dua kakitangan negara kami di pejabat serta kakitangan saya di Hospital Indonesia adalah antara orang yang paling luar biasa yang pernah saya temui dalam hidup saya.”

Callahan bekerja dengan Doktor Tanpa Sempadan dan tinggal di Gaza selama 26 hari selepas konflik antara kumpulan pejuang Palestin, Hamas dan Israel meletus pada awal Oktober. Dia telah dipindahkan minggu lepas.

Dia memetik insiden di mana segala-galanya berlaku, dan kakitangan kesihatan mendapat notis untuk berpindah ke selatan Genting Gaza. Dia berkata, dia menghantar mesej kepada jururawat di Hospital Indonesia.

“Saya berkata: ‘Kami kehilangan jururawat hujung minggu pertama.’”

“Dia terbunuh apabila ambulans di luar hospital diletupkan,” kata Callahan.

CNN: Adakah anda mahu pergi lagi ke Gaza?

Jururawat Amerika: “Hati saya di Gaza. Rakyat Palestin adalah orang yang paling luar biasa yang saya temui. Pahlawan sebenar. Jika saya boleh mempunyai sedikit keberanian yang mereka ada, saya akan mati sebagai orang yang bahagia.” pic.twitter.com/J6vP0q56x4

— Nu’man 🇲🇾🇵🇸🔻 (@numanmazlan) November 8, 2023

Dia menceritakan menghubungi rakan sekerjanya untuk bertanya sama ada sesiapa sedang bergerak ke selatan. Jawapannya adalah satu keazaman yang teguh: “Ini adalah komuniti kami. Ini keluarga kami. Ini kawan-kawan kita. Jika mereka akan membunuh kita, kita akan mati menyelamatkan seramai mungkin orang.”

Menekankan dedikasi mereka, Callahan berkata, “Doktor dan jururawat tidak pergi, kerana kesetiaan kepada komuniti mereka. Saya ingin mengingatkan orang ramai bahawa mereka yang tinggal di belakang adalah wira.”

“Mereka tahu mereka akan mati, dan mereka memilih untuk tinggal di belakang.”

Callahan mencatat rutin hariannya menghantar mesej kepada setiap rakan sekerja pada waktu pagi dan sebelum tidur untuk melihat sama ada mereka masih hidup.

Israel melancarkan serangan udara dan darat ke atas Genting Gaza berikutan serangan rentas sempadan oleh Hamas pada 7 Oktober yang mengorbankan lebih 1,400 orang di Israel.

Sekurang-kurangnya 10,328 rakyat Palestin, termasuk 4,237 kanak-kanak dan 2,719 wanita, telah terbunuh di Gaza.

Di tengah-tengah angka kematian yang semakin meningkat, keperluan asas semakin kehabisan di Gaza selepas Israel mengenakan “pengepungan penuh” ke atas enklaf yang menyebabkan penghantaran bantuan kemanusiaan darat hampir terhenti.

Pada bulan sejak perang bermula, lebih sedikit daripada 500 trak – yang boleh dianggap sebagai penghantaran bernilai sehari sebelum perang – telah tiba di Gaza.

Baca Lagi:“Awak tahu mengapa logo ini bentuk macam tu?” – Tun M kongsi sejarah logo Proton SagaKedai dobi layan diri didakwa berhantu, didiami roh wanita muda, mesin tiba-tiba mati begitu sahajaFirst time tengok orang bela ketam bagi makan, pandai pula ‘Cik Ketam’ tu suap makanan dalam mulut sendiri

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments