Johor warta 81km kadar baharu 2 marhalah, boleh solat jamak dan qasar

Johor warta 81km kadar baharu 2 marhalah, boleh solat jamak dan qasar.

Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor mengeluarkan fatwa baharu jarak perjalanan bagi musafir sejauh 81 kilometer berbanding 90 kilometer sebelum ini.

Penwartaan baharu bertarikh 9 September lalu menyaksikan umat Islam di Johor boleh mengerjakan solat jamak dan qasar serta hukum fiqah lain mengikut jarak yang diputuskan.

Mufti Johor, Datuk Yahya Ahmad ketika dihubungi berkata, fatwa itu diwartakan dalam Warta Kerajaan Johor bertarikh 9 November lalu mengikut ketetapan Seksyen 47 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Johor) 2003 (Enakmen 16 Tahun 2003).

“Warta baharu berkenaan dikeluarkan selepas mendapat perkenan Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor untuk disiarkan menurut Subseksyen 48 (6) enakmen itu.

Pada 25 April tahun lalu, jawatankuasa berkenaan membuat keputusan penetapan kadar dua marhalah adalah 81km setelah dilihat dan dibahaskan dengan teliti dari setiap sudut.

Ia selaras keputusan yang dibuat mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke-118 pada 16 hingga 17 Februari 2021.

Ia juga boleh mengikut peta yang dikeluarkan oleh Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM) atau peta disediakan Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (PLANMalaysia) melalui sistem i-PLAN.

Marhalah bermaksud ukuran jarak yang lebih kurang 28 batu atau 45.06 km.

Adapun dua marhalah mengikut ukuran sebelum ini antara 85 km – 90 km atau bersamaan 56 batu.

Baca Lagi:Bekas anggota kumpulan nasyid In-Team, Suhaimi Saad, 43 meninggal duniaPembuat roti canai dirogol sebelum dibunuh, mayat ditemui dalam kebun pisangPasangan pengantin terima kalungan duit sebagai hadiah, sampai tak nampak leher

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments